Габриел: Кризата изтъква ключовата роля на науката

Габриел: Кризата изтъква ключовата роля на науката

Снимка: БТА

652 ~ 1 мин. четене
Настоящата криза показва ключовата роля на науката за отговор на предизвикателствата, пред които са изправени нашите общества. Те са важна част и от прилагането на стратегиите за изход от кризата. Това каза българският еврокомисар Мария Габриел в Комисията по промишленост, научни изследвания и енергетика на Европейския парламент.

Парламентарната комисия подкрепи предложените от Европейската комисия мерки в областта на науката и иновациите, а Европейският парламент прие наскоро резолюция, която поставя науката и иновациите в центъра на мерките за борба с пандемията.

ЕК мобилизира около 380 милиона евро допълнително финансиране за научни изследвания и иновации за борбата с вируса. Подкрепени са 18 проекта с участието на 151 научноизследователски екипа за разработване на решения срещу вируса. В рамките на публично-частното партньорство между ЕК и фармацевтичната индустрия (Инициатива за иновативна медицина) има получени 144 предложения за иновативни проекти за справяне с предизвикателството (90 млн. евро). 

“Допълнителна подкрепа оказваме на иновативни малки и средни предприятия, както и на водещи европейски компании, които вече осъществяват прогрес в развитието на ваксини”, каза още Мария Габриел, която обърна внимание на 10-те мерки от Плана за действие за наука и иновации срещу коронавируса. 

Подкрепи Economic.bg