Nikola може да не е следващата Tesla, но става все по-ценна

Стартъпът, който още не е представил първия си пикап, струва повече от Fiat Chrysler и за кратко надмина пазарната стойност на Ford

Nikola може да не е следващата Tesla, но става все по-ценна

Badger

Снимка: Nikola

3053 ~ 2 мин. четене

Компания за електрически пикапи, която все още не е представила първото си превозно средство, вече има пазарна стойност по-висока от Fiat Chrysler.

От пускането на акциите си на Nasdaq миналата седмица, стартъпът Nikola отбеляза повече от два пъти ръст на акциите, което изпрати пазарната стойност на компанията до 26.3 млрд. долара, съобщава BBC.

Печалбите дойдоха, след като фирмата обяви в Twitter кога ще приема поръчки за своя пикап. Драматичният скок предизвика сравнения с вече утвърдения конкурент в електрическите превозни средства Tesla.

Компанията на Илон Мъск също изпревари по капитализация много от големите американски автомобилни гиганти, въпреки че има много по-малки продажби и дълга история на финансови загуби.

Изпълнителният директор на Nikola Тревър Милтън отпразнува ръста в цената на акциите с пост в Twitter, което също напомни за активното присъствие в социалната медия на шефа на Tesla Илон Мъск.

Милтън, който сега е милиардер, заяви, че целта му е да изпреварят по продажби най-продавания пикап F-150 на Ford и обеща да направи всичко възможно „за да бъде най-достъпният и директен изпълнителен директор в Twitter“.
 
Доскоро Nikola, която подобно на Tesla носи името на изобретателя Никола Тесла, беше съсредоточила развитието си предимно върху търговски пикапи.

Фирмата, която е базирана в югозападна Америка, в Аризона, спечели финансова подкрепа от Bosch и компании, свързани със семейството на основателя на Fiat Джовани Анели. Стартъпът казва и че гигантът в пивоварството Anheuser-Busch е негов клиент.

Макар и да е набрала около 500 млн. долара преди листването си на борсата в Ню Йорк, компанията все още не е генерирала никакви приходи. Има загуби за повече от 33 млн. долара през първите три месеца на годината.

Подготвяйки се за листването си, Nikola оцени нетната си стойност на около 3.2 млрд. долара. Тя събра при дебюта си над 700 млн. долара, което финансиране отчасти ще отиде за изграждането на производственото съоръжение.

Фирмата, която има 250 служители, се похвали с предварителни поръчки за пикапи за над 10 млрд. долара и планира да започне доставките през следващата година. Тя ще започне приемането на поръчки за пикапа Badger на 29 юни.

Поскъпването на акциите на Nikola във вторник дойде в момент, когато Nasdaq удари рекорд. В един момент търсенето на акции на Nikola избута цените толкова високо, че фирмата струваше повече и от друг автомобилен гигант – Ford, чиято пазарна капитализация е 28 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg