Преговорите за „Турски поток“ не са спирали

Постигнато е споразумение за отстъпката в цената на руския газ, заяви Александър Новак

Преговорите за „Турски поток“ не са спирали

Няма официални изявления за спирането на преговорите между Русия и Турция за проекта за газопровод "Турски поток". Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак.

"При нас не са постъпвали никакви официални изявления или друг вид документи по този повод. Ние продължаваме работа", каза Новак след появилата се в някои медии информация за спирането на преговорите по газопровода "Турски поток".

"Газпром" и турската "Боташ" вече са постигнали споразумение за отстъпката в цената на руския газ, продаван в Турция. Тази отстъпка ще бъде в размер на 10,25%, уточни министър Новак. "По наша информация, договорката за намаляването на цената на газа е постигната", каза той, цитиран от БГНЕС. Новак допълни още, че за момента не са подписани никакви документи за това.

По-рано ТАСС съобщи, че бившият президент на турската държавна компания "Боташ" Мете Гекнел е потвърдил, че в момента преговорите между Русия и Турция едва ли са спрени, просто те се водят при закрити врати с минимална информация за пресата и обществото. Според експерта Анкара няма да се откаже от газопровода от Русия, защото се нуждае от "синьо гориво". Но главният въпрос на преговорния процес остава. Той е свързан с крайната цена на газа за Турция.

Генкел добави, че възможното решение за "Турски поток" може да последва след съставянето на правителство, а това може да се случи най-рано през септември при условие, че няма предсрочни избори.

Идеята за изграждането на "Турски поток" беше озвучена на 1 декември миналата година в Анкара от руския президент Владимир Путин. Тогава той спря изграждането на "Южен поток" и предложи на своя колега Реджеп Ердоган газопровод със същата мощност от 63 милиарда куб.м., който Русия да построи по дъното на Черно море до турския бряг.

Коментари: 0