Новият албански кабинет е с девет министерства по-малко

Премиерът смята, че държавата има нужда от по-малко, но по-кооперативно правителство

Новият албански кабинет е с девет министерства по-малко

Премиерът на Албания Еди Рама

Албанският премиер Еди Рама е готов с формирането на новия си кабинет и прави впечатление, че броят на министерствата е намален с девет. Освен това за първи път броят на мъжете и жените в правителството е равен.

„Държавата се нуждае от по-малко и по-кооперативно правителство, съставено от равен брой мъже и жени на министерски постове“, каза Рама, цитиран от албански медии.

Лявоцентристката партия, водена от Рама, успя да си осигури 74 от общо 140 места в парламента на редовните парламентарни избори, проведени на 25 юни. Първоначално изборите бяха насрочени за 18 юни, но бяха отложени с една седмица след споразумение между правителството и опозицията. Според условията на сделката опозицията, която отказваше да участва в изборите и бойкотира парламентарните сесии от февруари, се върна в парламента и се регистрира за изборите. В замяна на това правителството одобри назначаването на кабинет, в който Еди Рама остана премиер, за да организира гласуването.

Намаляването на броя на министерствата се случи чрез сливане на ведомства. Така например Министерството на финансите и Министерството на икономиката вече са едно цяло. Транспортът, енергетиката и комуникации също са слети в едно ведомство. Обединени са още Министерството на здравеопазването и Министерството на социалната защита. В едно са слети туризма и околната реда.

Така цялото правителство ще е съставено от премиера, двама вицепремиери, двама държавни министри и единадесет ресорни министри.
Коментари: 0