Новият портал за е-услуги на НАП ще е готов след година

Той ще предлага повече и по-лесни за ползване услуги

Новият портал за е-услуги на НАП ще е готов след година

Снимка: Economic.bg/Архив

2351 ~ 2 мин. четене

Изцяло новият портал за електронни услуги на Националната агенция по приходите (НАП) ще стартира до средата на 2021 г., съобщи ведомството. Очаква се той значително да улесни потребителите при декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски. 

Новият портал е част от проекта „Надграждане на основните системи на НАП за предоставяне на данни и услуги към вътрешни и външни системи“ на обща стойност от 2.57 млн. лв., от които 2.2 млн. лв. са еврофинансиране, а останалите – национално.

Припомняме, че за новия портал първоначално съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров пред БНТ в края на април. Тогава той обяви, че срокът за въвеждането в експлоатация на платформата е до края на тази година.

По време на данъчната кампания тази година над 80% от физическите лица са декларирали доходите си онлайн, припомни днес Бъчваров. Той посочва, че в момента 90% от цялата комуникация на НАП става по електронен път, като онлайн са разменят над 80 милиона документа годишно. При създаването на новия портал са взети предвид препоръките на потребителите, които сега ползват системата. 

Идеята е новият портал да предлага повече услуги от сегашния, които също така да са по-лесни за ползване. Всички досегашни данни ще бъдат прехвърлени автоматично, така че потребителите да не трябва да правят нищо допълнително, за да ползват услугите.

Новата платформа ще предостави възможност за достъп до услугите на приходната администрация, освен с квалифициран електронен подпис (КЕП) и ПИК на НАП, но и с издаден от ЕС КЕП и чрез интеграция със системата за електронна автентикация, поддържана от Държавна агенция „Електронно управление“.

Чрез новия портал НАП цели да повиши качеството и бързината на електронните си услуги. Освен това той ще осигури надеждност, сигурност и непрекъсваемост на дейността на ведомството, надяват се още от приходната агенция, която миналото лято стана обект на хакерска атака, вследствие на която изтекоха данните на 5 милиони граждани и фирми. 

НАП повиши нивото на сигурност на услугите си още този февруари, в резултат на което те вече не могат да се достъпват през стари версии на браузърите. Технологията на новия портал пък ще позволи предоставянето на съвременни електронни услуги, базирани на SOA (Service oriented architecture). 

Подкрепи Economic.bg