Оборотът на Bosch в България расте с 46%, служителите се удвояват

Германската компания обаче е предпазлива с прогнозите за 2020 г.

Оборотът на Bosch в България расте с 46%, служителите се удвояват
2228 ~ 2 мин. четене
Българската дивизия на гигант Robert Bosch GmbH записа силна 2019 г., но дава предпазлива прогноза за резултатите през настоящата 2020 г., белязана от безпрецедентната здравна и икономическа криза вследствие на коронавирусната пандемия. 

Компанията, която присъства у нас вече 25 години, разшири дейността си у нас с откриването на нов Инженеринг център в София, увеличи с почти 100% броя на служителите се и отчита 46% ръст на обема на консолидираните продажби, които достигнаха 297 млн. лв. Това става ясно от финансовия отчет на организацията за миналата година. 

„България продължава да бъде важен пазар за нас, което се потвърждава от скоростното разрастване на новосъздадения ни Инженеринг Център в София, който се оформя като глобален хъб за автономно шофиране и изкуствен интелект“, заяви Михай Болдижар, генерален директор на Роберт Бош ЕООД и представител на Група Бош в България.

В края на 2019 г. служителите на Група Бош в България вече наброяват почти 430. Ръстът им от близо 100% се дължи на разкрития миналата година инженерингов център. 

Автомобилни разработки и софтуер 

Той се намира в София Тех Парк, а в него са инвестирани над 3.5 млн. евро. Там в момента са заети над 250 специалисти, които разработват иновативни технологии за автомобилната индустрия в области като системи за асистиране на водача, автоматизирано шофиране и електромобилност за водещи световни производители на автомобили. 

Центърът работи в тясно сътрудничество с инженерните центрове на компанията в Германия, САЩ, Унгария и Румъния. През 2019 екипът участва в над 40 международни научно-изследователски проекта. 

Експанзията на Бош Инженеринг Център София ще продължи с привличането на висококвалифицирани софтуерни и хардуерни професионалисти и с проектния мениджмънт на глобални продукти. 

Bosch.IO, глобалното подразделение за софтуер и системи на Група Бош, също се разширява, като през първата половина на 2020 добави над 800 кв. м. офисна площ в София. Екипът се занимава с IoT решения в сферата на различни сектори като търговия, енергетика, строителни технологии, селско стопанство, производство, потребителски стоки и мобилност. 

Прогноза за 2020 и по-нататък

Поради пандемията от коронавирус през тази година Бош очаква значителни предизвикателства пред световната икономика. Компанията се надява да постигне поне балансиран резултат, съобщи Управителният съвет на Група Бош по време на състоялата се наскоро годишна пресконференция в Германия. 

Въпреки предизвикателствата на настоящата ситуация, Бош поддържа дългосрочния си стратегически курс. „Макар че сега в светлината на прожекторите са съвсем други проблеми, не трябва да изпускаме от поглед бъдещето на нашата планета“, заяви изпълнителният директор на Бош Фолкмар Денер. 

Бош ще реализира целите си за глобални действия в областта на климата до края на 2020, като постигне въглероден неутралитет във всичките си 400 локации по света. Освен това Бош си поставя за цел да направи дейностите нагоре и надолу по веригата на стойността възможно най-неутрални по отношение на климата – до 2030 г. се очаква свързаните емисии (обхват 3) да спаднат с 15%. 

Подкрепи Economic.bg