Очакват 3,5% бюджетен излишък за първото полугодие

Данъците няма да се вдигат, целта е повишане на събираемостта, заяви министър Горанов

Очакват 3,5% бюджетен излишък за първото полугодие

Очакваме около 3,5% излишък за първото полугодие на 2016 г. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на кръгла маса, посветена на борбата със сивата икономика, предаде Агенция „Фокус”.

„Мога да заявя, че ще бъдем далеч от 2% дефицит, заложен в консолидираната фискална програма за тази година. Рано е още да се каже колко, но е далеч от 2%. Очакваме около 3,5% излишък от БВП за първото полугодие на 2016 г. Това е сериозен резултат, който гарантира стабилизирането на публичните финанси“, заяви Горанов.

„Мога с умерен оптимизъм да заявя, че България на фона на геополитическата и икономическата нестабилността в обкръжаващата среда се представя сравнително добре, доста по-добре от последните години“, коментира той.

Горанов посочи, че от първия момент, в който правителството е влязло в мандата, е поело ангажимент за запазването на данъчната система на нивото, на което е позната в момента като параметри.

„Естественият резерв за подобряването на състоянието на бюджета, който бе силно влошен в края на 2014 г., беше да положим сериозни усилия за повишаване на събираемостта и възвръщането на държавата на територията, на която Законът й е отредил“, допълни той.

„Бих искал да ви уверя, че оставаме отворени за всякакви предложения, които биха повишили капацитетът на държавата да събира данъците си и да създава конкурентна среда. Тези резултати дават резултат и по отношение на изпълнението на бюджета и отчитайки изпълнението“, каза още Горанов.

Коментари: 0