Одобриха създаването на спасителен фонд за енергетиката

Финансирането ще идва от вноските на производителите и вносителите на електроенергия

Одобриха създаването на спасителен фонд за енергетиката

Снимка: БГНЕС

Народното събрание разгледа на второ четене поредните промени в Закона за енергетиката. Основната промяна, която ще влезе в сила, е свързана със създаването на Фонд „Спасение на електроенергийната система“.

Целта на фонда е намаляване на тарифния дефицит в Националната електрическа компания (НЕК) и е част от обещанията на правителството за мерки за енергетиката, които да не позволят увеличение на цената на тока. До петък текстовете трябва да бъдат обнародвани в Държавен вестник, за да могат да бъдат взети предвид от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в ценовото предложение за новия регулаторен период, който до 30 юни 2016 година.

Новият фонд ще бъде управляван от 5-ма членове. Те ще бъдат назначавани от няколко министерства. Министърът на енергетиката ще определи един член, който ще бъде и председател на новата институция. По един член ще назначават министрите на финансите и на околната среда и водите. Останалите двама членове ще бъдат представителите на електроенергия.

Финансирането на новия фонд ще идва от вноските на производителите и вносителите на електрическа енергия в страната, които са в размер на 5% на приходите от продажбата на квотите въглеродни емисии, както и лихви от просрочени вноски и дарения. Средствата от продграмата на квоти ще се изразходват само за развитие на ВЕИ.

Очакванията са приходите във Фонда да бъдат 211 млн. лева, от които трябва да бъдат извадени 52 млн. лева от AES Гълъбово и КонтурГлобал, тоест през новия регулаторен период средствата за НЕК от този спасителен фонд ще бъдат 159 млн. лева.

Дебатите в пленарната зала по приемането на поредните поправки в Закона за енергетиката продължават.

Коментари: 0