Официално: Зеленият сертификат става задължителен в България

Посещенията на заведения и всякакви обществени дейности на закрито ще са достъпни само за ваксинирани, преболедували или хора с валиден тест

Официално: Зеленият сертификат става задължителен в България

Снимка: Красимир Свраков

22292 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Зелен сертификат

Здравният министър Стойчо Кацаров ще подпише заповед, с която на практика прави задължителни зелените сертификати за достъп до почти всички обществени места. Дори за достъп до най-големите нехранителни хипермаркети ще трябва да се представи сертификат за ваксинация, за преболедуване или за валиден PCR (за 72 часа) или антигенен тест,(за 48 часа).

Заповедта ще влезе в сила от 00.00 ч. в четвъртък, съобщи Кацаров на брифинг днес.

Тя предвижда почти всички дейности, които се извършват на закрито, да са достъпни само със зелен сертификат и с осигурен контрол на входа от организаторите на събитието.

Зелен сертификат ще е необходим за кина, музеи, магазини моловете, хипермаркетите с площ над 300 кв. метра, фитнеси, спортни зали, клубове, басейни, заведения за хранене и развлечения, хотели и т.н.

От изискване за зелен сертификат са освободени хранителните магазини, банките, телекомите и малките магазинчета. Децата и младежите под 18-годишна възраст също не трябва да представят зелен сертификат при посещение на затворени обществени места.

Въвежда се изискване за всички работещи в лечебни заведения за болнична помощ, диализни центрове и онкологични центрове да работят при наличие на зелен сертификат. Това изискване се въвежда и за служителите на старческите домове“, уточни Кацаров.

По отношение на учениците, занятията ще бъдат преустановявани при 14-дневна заболеваемост от 750 на 100 000 души, но ще е по общини, а не национално.

Целта е максимален брой ученици да са с присъствено обучение", каза Кацаров.

НА 50% когато 14 дневната е 500 750 на 100 000. Тогава ще се редуват паралелките, като ще се се сменят седмично.

Ако липсват над 20% или са под карантина над 30% от учениците, присъственото обучение ще е по график.

Решението за преминаване в електронна среда ще се взима от министъра на образованието. Всички ученици от 5. до 12. клас и педагогическия персонал трябва да са със защитни маски.

Студентите също могат да учат присъствено, са ако имат зелен сертификат. Преминаването онлайн е за съответния университет.

Организирани групови пътувания ссъщо са възможни само със зелен сертификат.

Подкрепи Economic.bg