Официално: Amazon с две локации за втората си централа

Очаква се да бъдат създадени 50 000 нови високоплатени работни места

Официално: Amazon с две локации за втората си централа
След продължило повече от година състезание между стотици градове, Amazon избра Ню Йорк и Северна Вирджиния като локации за втората си централа.

Днес компанията на Джеф Безос официално обяви, че е избрал Лонг Айлънд Сити в Ню Йорк и Арлингтън във Вирджиния за място на своите операции. Проектите за развитие обещават да доведат в двата града множество високоплатени работни места и данъчни приходи, но почти сигурно ще привлекат и вниманието на критиците, загрижени от тяхното въздействие върху инфраструктурата и стойността на имотите.

Търсенето започна през септември 2017 г., когато базираната в Сиатъл Amazon обяви, че ще започне да приема предложения втора централа - наричана от американските медии HQ2. По време на процеса, Amazon преся 238 оферти до 20 финалисти, включително Чикаго, Денвър, Индианаполис, Нашвил и Маями. 
Ръководители на компанията пътуваха из Съединените щати и в един канадски град, за да обиколят предложените локации и да намерят следващия дом на компанията.

Критериите на Amazon за HQ2 включваха близост до голямо летище, способността за привличане на технически таланти и крайградски или градски район с над 1 милион души.

В изненадващ обрат, компанията на Безос реши в крайна сметка да избере двама победители вместо един. Първоначално тя каза, че HQ2 ще създаде 50 000 високоплатени работни места и ще бъде напълно равностойна на щаба на компанията в Сиатъл.
Коментари: 0