Защо трябва да смените паролата на своя интернет рутер сега

Компрометирането на рутерите поставя под въпрос сигурността на дома ви

Защо трябва да смените паролата на своя интернет рутер сега

Снимка: Pixabay

Напълно възможно е да изпращате смап имейли, без да го съзнавате, пише MarketWatch в свой материал, допълвайки че има само един начин човек да спре тази своя неволна практика. 

Стотици хиляди устройства са били впрегнати да изпращат огромни количества спам имейли, сочи доклад на базираната в Пекин компания за изследване на сигурността 360NetLab. Атаката се е възползвала от уязвимост, открита във функцията Universal Plug and Play (UPnP) през 2013 г. Тя позволява на устройства в една и съща мрежа да се откриват много по-лесно. Това дало възможност на хакерите да използват злонамерен софтуер, за да заразяват компютри, превръщайки ги в ботове или роботи в „ботнет армия“, посочват изследователите. 

„Това може да доведе до реални икономически ползи“, пишат още те и посочват, че досега заразените устройства са между 100 000 и 300 000, като броят им може да нарасне. 

Изследователският екип обяснява, че уязвимостта позволява на хакерите да създадат прокси сървър, след което да се възползват от него за изпращането на спам, за симулирането на кликове и пр. (Прокси сървърите са междинни сървъри за достъп до уеб или различни услуги, бел.р. )

Производителите, чиито рутери са потенциално изложени на риск, са швейцарската широколентова компания ADB, калифорнийския доставчик Broadcom, тайванската D-Link, Linksys / Cisco, NetComm Wireless, UTStarcom. 

Съветът на специалистите към хората, използващи рутери на някоя от тези компании, е да променят паролите им и да ги нулират, за да могат те да се актуализират. Подобни действия са добре дошли и за всички останали от превантивна гледна точка. 

Докладът на 360Netlab идва след като по-рано Федералното бюро за разследвания заяви, че всеки притежател на рутер трябва да го рестартира през май 2018 г. Призивът на Бюрото е вследствие на разпространение на злонамерен софтуер, заразил стотици хиляди устройства в 54 държави. 

Компрометирането на рутера поставя под въпрос сигурността на дома ви. Осъществи ли някой достъп до домашната ви мрежа, след това той може да контролира всички свързани в нея устройства. В днешно време това може да означава не само компютри, но „умни“ уреди и осветление, камери всичко интернет базирано. 
Коментари: 0