Окончателно: Данък ”лихва” по влоговете остава 8 на сто

Мнозинството в пленарна зала не подкрепи идеята на ГЕРБ данъкът да се върне до предишния му размер от 10%

Окончателно: Данък ”лихва” по влоговете остава 8 на сто
Народното събрание прие окончателно на второ четене данъкът върху лихвите по депозитите да остане 8%. Мнозинството в пленарна зала не подкрепи идеята на ГЕРБ данъкът да се върне до предишния му размер от 10%, както той бе въведен от Симеон Дянков.

За връщането на размера на данъка до 10% гласуваха единствено депутатите от ГЕРБ и един независим, като то събра общо 77 гласа "за", съобщава БГНЕС. Против бяха общо 95 депутати от всички останали парламентарни групи, а 4 депутати се въздържаха.

Предложението бе отхвърлено и в бюджетната комисия преди дни. Тази поправка на ГЕРБ бе включена в преходните и заключителните разпоредби на Закона за данъка върху добавената стойност.

Според вносителя на предложението Менда Стоянова доходите от лихви по депозитите са доходи като всички останали. Тя даде пример, че когато си спестил пари, върху които си платил данъци, но закупиш и го дадеш под наем, то доходите от този наем също се облагат. Това е идеята и на облагането на доходите от лихви по депозитите, увери Стоянова.

С промени в преходните и заключителните разпоредби на същия закон бе отменена мярката, въведена от кабинета "Орешарски", която позволява връщането на внесения Данък общ доход на лицата с доходи до размера на минималната работна заплата. Премахването на тази мярка е разписано и в закона за бюджета за догодина.
Коментари: 0