Олег Асенов: Тол системата може да стартира на 1 февруари

Националното тол управление започва засилени преговори за постигане на консенсус около работата на системата

Олег Асенов: Тол системата може да стартира на 1 февруари
1120 ~ 1 мин. четене
Въпреки че това е един оптимистичен срок, тол системата в България би могла да започне да работи на 1 февруари. Възможно е това да се случи дори още по-рано, но може и по-късно. Това каза директорът на Националното тол управление Олег Асенов в сутрешния блок на bTV.

„За мен оптимистичен вариант за старт на тол системата е 1 февруари от страна на техническа, организационна и нотификационна среда. Би могло и по-рано, но не много по-рано, защото има процедури, които трябва да преминат. Необходима е нотификация от Европейската комисия за новия обхват на системата, която отнема време, за да могат европейските провайдъри също да дойдат, а те ще дойдат едва след тази нотификация“, заяви той и напомни, че крайният срок за старта на тол системата е 1 март догодина.

По думите на Асенов през следващите няколко седмици предстоят интензивни разговори с различните работни групи и с обществения съвет на тол управлението за постигането на консенсус за пускането на тол системата.

Директорът на Националното тол управление уточни, че към момента се работи с последната тестова тарифа, която е обсъждана на обществения съвет.

„Това е между 18 и 25 ст. на километър изминато разстояние за товарен камион над 12 т с 4 и повече оси. При тази тарифа още при първите тестове превозвачите видяха, че разстоянието София – Бургас струва 73 лв. Още при първия разговор те казаха, че може би още е необходимо да се обсъждат тарифите“, каза Асенов.


Подкрепи Economic.bg