Николова ще предложи по-строги наказания за киберрекета

Вицепремиерът увери, че има техническите компетенции да оглави Съвета по киберсигурност

Николова ще предложи по-строги наказания за киберрекета

Снимка: Economic.bg/ Архив

1348 ~ 1 мин. четене

Вицепремиерът Марияна Николова, която вчера бе назначена от премиера Бойко Борисов за председател на Съвета по киберсигурност ще предложи по-строги наказания за киберрекета в България. Това обяви самата тя в ефира на „Нова телевизия“.

„След като Съветът започне работа, аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, тъй като считам, че санкциите са изключително занижени. Наказанията, които се предвиждат са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор. Всеки хакер трябва да знае, че ще го грози санкция от най-високо ниво. Той може да получи и доживотна забрана да посещава страни членки на ЕС“, заяви Николова и добави, че в Министерството на правосъдието вече е сформирана междуведомствена група по отношение на киберрекета.

Вицепремиерът бе категорична, че не приема новия пост като председател на Съвета по киберсигурност за капан. „Не смятам, че в държавата някакъв сектор може да се определи като „горещ картоф“, каза тя.

Николова коментира, че функциите на председателя на Съвета по киберсигурност са ръководни. Що се отнася до технически и информационни компетенции вицепремиерът обясни, че в рамките на администрацията, в която е работила, е преминавала различни обучения, включително притежавам и квалификацията ITcard.

„Съветът се състои от 18 ръководителя на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства – МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде определен с указ“, обясни Николова.Подкрепи Economic.bg