Оставката в Италия оцвети европейските пазари в червено

Изминалият ден също така донесе края на тридневната печеливша серия за акциите на Wall Street

Оставката в Италия оцвети европейските пазари в червено

Снимка: БТА

484 ~ 3 мин. четене
Европейските пазари приключиха вчерашния ден на червена територия, а фокусът падна върху оставката на италианския премиер Джузепе Конте. Това се случи, след като лидерът на партия Лига Матео Салвини сложи край на коалицията си с антисистемното Движение „Пет звезди“. Конте отдели голяма част от изказването си пред Сената във вторник, за да критикува Салвини заради настояването му за вот на недоверие срещу правителството. Италианският индекс FTSE MIB се понижи с 1%, като достигна най-ниското си ниво за деня по време на речта на Конте. Книжата на италианските банки Ubi Banca и Banco BPM поевтиняха с по над 2%. Френският САС и немският DAX записаха понижения от половин процент.

Изминалият ден също така донесе края на тридневната печеливша серия за акциите на Wall Street, след като доходността по американските ДЦК отново се понижи, принуждавайки инвеститорите да потърсят по-ниско рискови инвестиции. Индустриалният Dow Jones се раздели с 173 пункта, а акциите на Home Depot бяха едни от най-слабо представилите се с понижение от 4.4%. Широкият измерител S&P500 отстъпи с 0.80%, като очаквано банковият сектор се отличи със слаби резултати. Технологичният NASDAQ се понижи с 0.70% до 7948 пункта.

Доклад на ФЕД

В 21:00 часа българско време Федералният резерв на САЩ ще публикува докладът по последното си заседание, на което централната банка взе решение да намали основния си лихвен процент с 25 базисни пункта. Инвеститорите с интерес ще проследят в подробности текста на доклада в опит да открият сигнали за бъдещата парична политика на Банката. Очакванията на икономисти и анализатори са под натиска на президента Тръмп Федералният резерв да понижи лихвените си проценти поне веднъж преди края на годината, в опит да се справи с прогнозите за забавяне на икономическия ръст.

Jack In The BoxОт началото на 2018 година акцията на веригата ресторанти за бързо хранене се движи в низходящ трендови канал със сравнително широки граници. Началото на месец август донесе на цената над 20% скок, което доведе и до пробив на горната граница на тренда. В момента наблюдаваме класически тест на пробива, като успешно потвърждение ще приемем като много силен бичи сигнал и добра възможност за покупка.

EURUSDВалутната двойка евро-долар продължава да се движи уверено в низходящ тренд, ограничавана от 50-дневната си експоненциална средна и в близост до низходяща тренд линия. Въпреки надмощието на продавачите, вход в къса позиция не е препоръчителен преди да видим пробив под ниво 1.10. По-подходящ подход от гледна точка на отношението риск/печалба би била покупка с пласиране на стоп под локалния интрадневен минимум.

XAUUSDСлед силното си поскъпване от края на юли и началото на август, вече две седмици златото се движи в хоризонтална посока, като цена от $1500 за тройунция се явява като психологическо ниво на подкрепа. Рейнджът открива добра възможност за краткосрочна спекулативна търговия, като всяко отскачане от подкрепата и всеки неуспех за пробив на $1525 могат да се използват съответно за вход в дълга или къса позиция с близко пласиран стоп за ограничаване на загубите.

Hang SengНа дневната графика на Hang Seng можем да видим как протестите в един от финансовите центрове на Азия се отразяват на фондовите пазари. От месец юни насам индексът на Хонг Конг губи близо 12% от стойността си, преди да срещне подкрепата при психологическото ниво от 25 000 пункта. В момента цената възстановява част от загубените позиции, но покупка все още би била твърде рискова инвестиция. При неуспех за постигане на мирно решение на конфликта и колебание на котировките около ниво 27 000, вход в къса позиция ще бъде оправдан.
Подкрепи Economic.bg