ОПЕК разчита на добро партньорство с Байдън

Новият американски президент обаче вече заяви подкрепата си за зелената енергия

ОПЕК разчита на добро партньорство с Байдън

Снимка: Wikipedia

ОПЕК ще продължи да укрепва отношенията си с американската енергийна индустрия при новата администрация на Джо Байдън. Това каза генералният секретар на петролния картел Мохамед Баркиндо пред CNBC. Тази заявка идва на фона на декларирания ангажимент от новия американски президент да се бори с изменението на климата и да се съсредоточи върху възобновяемата енергия.

Баркиндо поздрави Байдън за предстоящата му инаугурация днес по време на виртуален панел, организиран от Глобалния енергиен форум към Атлантическия съвет, и добави: „Продължаваме да задълбочаваме тези отношения, които намираме за взаимно изгодни за всички нас.“

„И възнамеряваме да продължим по този начин занапред с администрацията на президента Байдън“, каза той в интервю за CNBC.

Известно е, че лидерите на ОПЕК понякога са комуникирали с напускащия президента Доналд Тръмп, който беше особено гласовит и активен по отношение на петролните пазари и това, което според него трябва да направят страните производители на петрол, за да намалят цените на суровината.

Вероятната промяна в подхода на Байдън, както и фокусът му върху инвестициите в непетролни енергийни източници, са разстроили някои от 13-членната група за производство на петрол. Потенциалното завръщане на новоизбрания президент към иранската ядрена сделка, която може да донесе на пазара милиони барели нов петрол, също предизвиква загриженост у картела.

Запитан дали вече не е осъществил връзка с Байдън, Баркиндо отговори: „Не, никак.“

„Ние вярваме, че сме установили много взаимно изгодни продуктивни взаимоотношения с индустрията в САЩ. И мисля, че нямаме друг избор освен да продължим да укрепваме тези отношения при президента Байдън“, добави той.

Коментари: 0