Пазарите са в очакване на новия американски президент

NASDAQ напредна с 1.5%, изтривайки частично загубите на технологичните компании от изминалата седмица

Пазарите са в очакване на новия американски президент

Снимка: БТА

Американските пазари завършиха сесията с повишение след негативните резултати от началото на седмицата. Dow Jones нарасна с над 100 точки, докато S&P500 се повиши с 0.8%, като успя да спре серията от негативни резултати през последните два дни. NASDAQ, от друга страна, напредна с 1.5%, след като големите технологични компании успяха да възвърнат част от изгубените си стойности от изминалата седмица.

Европейските пазари приключиха търговската сесия с понижение, докато инвеститорите следяха американските отчети за последното тримесечие на 2020 и обръщението на Джанет Йелън, която бе избрана за финансов министър в правителството на Джо Байдън. FTSE100 отрази понижение от 0.11%, достигайки 6712.95, докато DAX 30 отстъпи с 0.24%, последно търгувайки се на 13815.06 пункта.

Цените на петрола поскъпнаха заедно със стоковия пазар, след като Байдън изрази надежди, че фискалните стимули ще стабилизират икономиката и в световен мащаб. Brent се установи на 2.1% ръст, до 55.90$ за барел, докато WTI се повиши с 1.18%, достигайки 52.98$ за барел. Златото поскъпна през изминалата сесия, след като новите фискални стимули накараха инвеститорите да се хеджират срещу вероятна инфлация, в същото време щатският долар не успя да получи подкрепа, което допринесе за повишението на скъпоценния метал. Спот златото нарасна с 0.2%, до 1840.38$ за тройунция, докато златните фючърси се установиха 0.6% по-високо до 1840.20$.

Акценти днес

Икономически данни  – САЩ

Акцентът на деня ще падне върху индекса на потребителските цени в Еврозоната. Събитието измерва промяната на предлагани продукти и услуги в Европа, с изключение на храна и енергия. Събитието е ключово за да може да се определят нови потребителски трендове и ниво на инфлацията спрямо предходния период.

Инструмент на фокус - Lockheed Martin Corp.

Акциите на LMT достигнаха до долната хоризонтална линия, която образува подкрепа от второто тримесечие на 2020. След като текущата стойност се намира под психологическото ниво, е възможен продължителен тест на заформената подкрепа. При успешен пробив, може да се очаква цената да достигне до ниво около 300.00. В противен случай, компанията може да получи подкрепа от пазара и да обърне движението към възходящ тренд. Индикаторът Стохастик показва, че текущата стойност навлиза в зона на прекупен пазар.

GBP/CHF

Валутната двойка образува възходящ тренд от началото на декември, като цената успя да направи опит за тест на съставената съпротива под психологическото ниво от 1.2200 в началото на януари. След силната подкрепа от пазара, може да се очаква нов опит за тест на съпротивата, като индикаторът MACD показва благоприятни условия за продължително повишение на валутната двойка.

NY Cocoa

Какаото успя да достигне зоната на подкрепа съставена още през края на октомври, като неколкократно направи опити за пробив. Въпреки това, суровината успя да получи силна подкрепа от пазара, което доведе до повишение на текущата стойност над съставената подкрепа около 2.500.0. При запазване на сегашната тенденция, може да се очаква цената да достигне до нивото на съставена съпротива от средата на ноември. Индикаторът Стохастик, показва благоприятни сигнали за задържане на дълга позиция, след като средните се пресякоха в положителна насока.

EU 50

Европейският индекс образува възходящо движение от средата на ноември, като текущата стойност се намира точно над нивото на 50 периодната експоненциална средна. При възможен натиск от пазара, след последните тревожни новини касаещи пандемията, е възможно тест на текущата средна и опит за пробив на движението.

Коментари: 0