Оптимизъм обхвана пазарите

Силният долар потопи цената на златото с повече от 1 процент

Оптимизъм обхвана пазарите

Снимка: БТА

Щатските акции приключиха последния ден от седмицата с повишение, след отличните резултати за броя на заетите в неселскостопанския сектор (Nonfarm payrolls). Данните показаха, че американската икономика е добавила 266 000 работни места през ноември, според данни, публикувани от Министерството на труда. Анкетираните от Dow Jones икономисти прогнозираха резултати около 187 хил., които бяха сериозно надхвърлени. От друга страна подобряването на пазара на труда се отрази върху коефициента на безработица , който спадна до 3.5%. Това е най-ниското му ниво от 1969 г. насам.

Индустриалният индекс Dow Jones прибави 337.27 пункта, което го изпрати над психологическата граница при нивото от 28000. Широкият индекс S&P 500 напредна с 0.91% до 3145.91 пункта, с което изтри натрупаните загуби през седмицата и записа най-доброто си дневно повишение от 15 октомври насам. Доброто представяне на технологичните компании се отрази върху индекса Nasdaq Composite, който се изкачи с процент до 8656.53 пункта, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Положителните настроения на фондовите пазари обхванаха и континента Европа, където водещият индекс DAX се изкачи до 13166.58 пункта. Резултатите от търговията в Лондон показаха оптимизъм при инвеститорите, който изпратиха индекса FTSE 100 do 7239.66 пункта, след поскъпване с 1.43 на сто.

Силните данни за пазара на труда в щатите засилиха долара, който доминираше сред основните си конкуренти. Най-търгуваната валутна двойка  EUR/USD се търгуваше при цена от 1.1062, след дневно понижение от 0.38%. Силният долар потопи цената на златото с повече от 1 процент, като в края на деня ценният метал се предлагаше при цена от 1459.95 пункта.

Изминалият ден беше доста силен и за петрола, след като OPEC и близките до организацията страни приеха да ограничат допълнително добива на нефт. Новината мигновено изстреля цената на суровината с 1,43% до 59.15 долара за барел, докато сортът Брент се търгуваше за $64.37 в края на деня.

Акцентите днес

Икономически данни – Швейцария

Първият ден от седмицата ще започне с данни за безработицата в Швейцария, където се очаква повишение на равнището на безработица до 2.3%. Ако прогнозните данни бъдат потвърдени това може да доведе до обезценяване на франка спрямо основните му конкуренти и засилена волатилност на валутните двойки, включващи CHF.  При по-добри данни се очаква засилване на швейцарската валута.

Инструменти на фокус

Okta – Дневна

Акциите на компанията се намират в силен възходящ тренд от публичното има предлагане през 2017 година, но в момента се формира по нисък връх и дивергенция, които сигнализират за предстояща понижение. Натискът върху цената е възможно да понижи акциите до тренд линията около $105, където се очаква подкрепа от купувачите и задържане на цената.  Сигнал за продажба ще имаме при пробив под 50 периодната средна с цел достигане ди тренд линията.

USD/CAD – Дневна

Валутната двойка се движи в широк рейндж на дневна графика между нивата 1.30 – 1.33, което дава възможност за търговия около зоните на съпротива и подкрепа. В края на седмицата се формира силна поглъщаща свещ, в следствие на поскъпващия долар, което насочи котировките към годната граница на рейнджа. Търговия над 50 дневната средна дава добри предпоставки за влизане в дълги позиции с цел нивата около 1.33.

XAG/USD – Дневна

Нюйоркското кафе се движи силно през последното тримесечие на годината, като е важно да се отбележи, че Стохастик е в близост до 100 пункта. При неуспешен пробив над 130 долара е възможно ароматната суровина да направи корекция, която не би била краткосрочна, и би могло да се използва за къса позиция.

S&P 500 – 4 часова

С петъчното си поскъпване щатският индекс S&P 500 покри предходните загуби и отново около рекордните максимуми за всички времена. Търговията на индекса над 50 периодната средна е добър сигнал, че купувачите движат пазара и може да очакваме достигане до нови върхове. Предвид стойностите на индикатора Стохастик е възможно образуване на корекция, която очакваме да се задържи над плъзгащата средна.

Коментари: 0