Осигурителните вноски да скочат с 4,5% за 12 години

Вицепремиерът предлага вноската да се увеличава с 0.5% през една година и с 0.2% за фонд безработица

Ивайло Калфин:

Осигурителните вноски да скочат с 4,5% за 12 години

Предложих увеличение на вноската за пенсия с общо 4,5% за 12 години напред. Като през една година вноската се увеличава с 0,5%, или на следващата година с 0,2 % за фонд безработица. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин на брифинг за пенсионната реформа след проведени консултации със социалните партньори, предаде БГНЕС.

По този начин, по думите на Калфин, излиза, че за работодател, който осигурява работник на 1000 лева, ако влезе тази схема, през следващата година, месечно трябва да внася по три лева повече за осигурителната вноска на работник, а работникът да внесе два лева. Това би освободило годишно, след като влезе в сила до 2027 година, разход от около 200 милиона годишно, а в НОИ ще се натрупа 1 милиард лева, каза Калфин.

На срещата днес е бил обсъден и максималният осигурителен доход, за който не се е стигнало до общо мнение. "Трябва да се движи нагоре е общо мнение и да не затруднява всички. Има различни варианти", каза още той. Било е дискутирано и осигуряването на селскостопански производители, като и за него се обсъждат различни варианти. Има идеи бюджетът да ги подпомогне с внасяне на осигурителните вноски, добави вицепремиерът. Очаквайте подробности.

Коментари: 0