От 2016 г. възстановяваме здравни права на двойна цена

Вместо за 3, дължимите суми ще са за 5 г. назад

От 2016 г. възстановяваме здравни права на двойна цена

От следващата година възстановяването на здравноосигурителните права ще ни струва двойно. Това предупредиха от Националната агенция по приходите (НАП).

След 1 януари 2016 г. прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите ще се възстановяват само при условие, че бъде заплатена цялата сума на всички дължими вноски за последните 5 г., а не както е в момента за срок от 3 г. назад, предаде БНР.

Ако човек, който сам плаща вноските си за здраве и е с прекъснати права, реши да ги възстанови през август тази година, ще трябва да плати за период  до 1 юли 2012 г. При условие обаче, че реши да възстанови своите права през февруари следващата година, той ще трябва да плати вноските си за период назад до 1 януари 2011 г. В първия случай е за 36 месеца, а във втория – за 60 месеца.

От приходната агенция уточняват още, че когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго отговорно лице, невнасянето не лишава неосигуреното лице от осигурителни права.

От НАП обявиха, че прекъсването на здравните права става, ако не са внесени повече от 3 дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Гражданите могат да проверят осигурителния си статус чрез електронната услуга на агенцията.

Коментари: 0