„Галъп”: 61% от българите подкрепят обвиненията на БСП срещу ГЕРБ в корупция

80% от българите подкрепят искането на управляващата партия да се направи разследване на цялата приватизация на прехода

„Галъп”: 61% от българите подкрепят обвиненията на БСП срещу ГЕРБ в корупция

Срастването на власт и корупция е основният проблем за обществото ни. Всяко едно политическо събитие напоследък кара българите да усещат този проблем. Мнозинството от анкетираните от социологическата агенция „Галъп” споделят, че обвиненията в корупция към политическия елит са оправдани и радушно възприемат всякакви намерения за ревизия.

Сондажът е проведен между 20 и 22 ноември чрез телефонно интервю сред 802 пълнолетни българи по панелна методика, която осигурява представителност на данните за пълнолетното население в страната. Абсолютна максимална грешка ± 3.5 при 50% дялове, 1% от извадката отговаря на около 55 хил. души.

На първия въпрос „БСП обвинява ГЕРБ в сериозна корупция. Вие съгласен ли сте, или не сте съгласен, с това обвинение?” 61% от анкетираните са се съгласили, 28% - не, а 11% не могат да преценят. Числата ясно показват, че в очите на българите корупцията е основният проблем в страната. Който и да повдигне този въпрос, ще среща подкрепа, коментират от института.

Същевременно обаче 80% от българите подкрепят искането на управляващата партия да се направи разследване на цялата приватизация на прехода. Не са съгласни само 16% от анкетираните, а 4% не могат да преценят.

Третата актуална тема, нагласите спрямо която са изследвани, е относно оградата по границата с Турция и по-конкретно твърденията на Елена Йончева за сериозни нарушения при нейното строителство. 59% от участвалите в проучването на „Галъп” смятат, че твърденията на Йончева са истина, 17% са на обратното мнение, а цели 24% не могат да преценят. „68% от пълнолетните българи твърдят, че са чували за филма на Елена Йончева. Това се равнява на над 3.7 милиона души. Разбира се, не всички, които твърдят, че са чували, действително са наясно с темата, но със сигурност може да се смята, че въпросът е достигнал до милиони българи”, коментират съставителите на изследването.

Коментари: 0