Отбелязваме 131 години от Съединението на България

Честит празник, българи!

Отбелязваме 131 години от Съединението на България

На 6 септември 2015 г. страната ни отбелязва 131-та годишнина от деня на Съединението на Източна Румелия с Княжество България. От 1998 г. той се чества като официален празник на всички българи.

В София празникът ще бъде отбелязан пред Мавзолея на княз Александър I Батенбер на бул. „Васил Левски“ №81. Церемонията ще започне в 11.30 часа. В програмата на тържественото честване за отбелязване на 130-та годишнина от Съединението ще участват Националната гвардейска част, Мъжки вокален ансамбъл „България” с диригент акад. Валентин Бобевски и актрисата Василка Сугарева. 

Празникът ще бъде отбелязан и в други градове от страната.

След подписването на Берлинския договор през 1878 г., страната ни е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която остава под османска власт. Поради тази причина там започва движението за обединение. През 1880 г. е създаден Български таен централен революционен комитет (БТЦРК), който се бори да осъществи съединението.

 „Съединение, нека е Съединение! И аз съм българин. Ако аз губя всичко, то нека поне целият народ да спечели”, с тези думи на Гавраил Кръстевич започва сутринта на 6 септември 1885 г. Тогава Захарий Стоянов, Продан Тишков и майор Данаил Николаев отиват да арестуват генерал-губернатора на Източна Румелия – Гавраил Кръстевич (според турската йерархия „генерал-губернатор“ означавало нещо като паша).

Въпреки позицията си Кръстевич е защитавал Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК), начело със Захари Стоянов през 1885 г. Стоянов взима решение Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг. 

Няколко дни преди 6 септември обстановката в Източна Румелия е нестабилна и много хора съветват губернатора Кръстевич да повика турски войски в района. Той обаче отказва и така помага на БТЦРК да започне борбата за Съединението на България .

След ареста на Гавраил Кръстевич от БТЦРК е създадено временно правителство начело с Георги Странски. Новото правителство обявява съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Два дни по-късно Александър Батенберг утвърждава с манифест Съединението и за в бъдеще приема да бъде титулуван като княз на Северна и Южна България.  През 1886 г. Съединението е признато и от Великите сили – Германия, Австро-Унгария, Италия, Великобритания, Франция, Русия и с българо-турска спогодба, Източна Румелия официално е призната за присъединена към Княжество България.

По повод празника тази вечер в Пловдив ще се проведе тържествена заря-проверка на площад „Съединение”. На церемонията ще присъстват председателят на парламента Цецка Цачева и началникът на отбраната генерал Константин Попов. В София денят ще бъде отбелязан от 11.30 ч. пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг. 

Коментари: 0