Отбелязваме 137 години от освобождението на София

Столична община ще отбележи годишнината с редица прояви

Отбелязваме 137 години от освобождението на София

На 4 януари 1878 година град София е освободен от турско робство. Днес се навършват 137 години от навлизането на руските войски в София под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко.

След падането на Плевен през декември 1877 г. той командва тежкия зимен преход към София през Стара планина. Гурко успява да превзема София като разгромява армията на Осман Нури паша.

Думите на генерал Гурко по време на прехода се помнят и до днес: „Вероятно нямаше да преминем Балкана, ако не бяха тези мълчаливи и силни българи, донесли ни хляб и топла храна. Накараха ни да махнем конете, за да запрегнат своите волове към оръдията и така тръгнаха първи да прокарват партина през преспите и чудовищния студ“.

Столична община отбелязва деня на Освобождението на града с редица прояви, организирани в партньорство със Софийската света митрополия, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“ и Фондация „Героите на България“.

В памет на жертвите в Руско-турската освободителна война се организира благодарствен молебен в храма „Света Неделя“, който започва в 10:00 часа. След него литийно шествие се отправя от храма до паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и на Българския опълченец, последвано от празнично биене на камбаните на централните софийски храмове.

Там от 11:00 часа ще се поднесат цветя и венци на признателност, а от 11:30 започва празнична програма пред Паметника на българския опълченец с  участието на актрисата Красимира Кузманова, вокална формация „Юлангело“ , в съпровод на медно-духови инструменти и солово изпълнение на обичани патриотични песни.

Коментари: 0