Отбелязваме 138 години от Освобождението на България

Екипът на „Икономика” честити 3 март на всички българи!

Отбелязваме 138 години от Освобождението на България
372 ~ 2 мин. четене

Отбелязваме 138-годишнината от Освобождението на България от турско робство.

На националния ни празник във всички градове на страната ще има чествания, включително и на паметното място - връх Шипка.

През 1878 г. Руско-турската освободителна война е към своя край. Османските сили са разгромени, а императорските войски на Русия маршируват към Цариград. Високата порта неколкократно се опитва да възпре руснаците – чрез военни и дипломатически действия и дори търси намесата на западните сили. Действията на османците обаче не дават резултат. След превземането на Одринската крепост руските войски се оказват застрашително близо до вражеската столица и султанът е принуден да се съгласи на предложеното примирие. В Одринския протокол фигурират исканията на победителите – автономия за освободената България и независимост за сърбите и черногорците.

На 3 март 1878г. в малкото селце Сан Стефано (дн. Йешилкьой), разположено на 12 км от Истанбул, е подписан мирният договор между Русия и нейните съюзници Румъния, Сърбия и Черна гора, от една страна, и Османската империя, от друга. Санстефанският мирен договор е предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили.

Териториите на освободена България са съгласувани с големия обхват на Българската екзархия. Всички поробени българи са обединени в една държава с внушителни размери, която само след няколко години ще се превърне в блян за много от българските държавници. Освободена България се разпростира във Видинско, Врачанско, Търновско, Русенско, Силистренско, Варненско, Софийско, Пиротско и Вранско в Поморавието, обхваща почти цяла Македония, части от Косово и Албания, Източна Тракия и Южна Добруджа. Новата държава е със статут на автономно княжество и трябва да се ръководи от монарх.

В цялата страна се провеждат тържествени чествания на Националния празник. На връх Шипка бе организиран тържествен митинг, на който граждани поднесоха венци и цветя на Паметника на Свободата в знак на признателност, а посещенията на монумента бяха безплатни.  

В столицата държавният глава Росен Плевнелиев присъства на церемония за издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния войн. В 18.40 президентът ще произнесе слово в памет на падналите за свобода, а след това традиционно ще се състои тържествената проверка-заря. 

8 държавни музея са с безплатен вход днес и утре за ученици и учители. Те могат да влязат само с представяне на ученическа карта и книжка за учениците, а за учителите се изисква служебна карта или бележка.

Символът на българското Освобождение - Самарското знаме бе изложено в Националния военноисторически музей. През целия ден хиляди българи се редят на опашка, за да видят оригинала на светинята.

Екипът на „Икономика” честити 3 март на всички българи!

Подкрепи Economic.bg