Автостъклари свалят винетки невредимо

Услугата струва само 5 лева

Автостъклари свалят винетки невредимо
4721 ~ 1 мин. четене

 Автостъклари отлепват винетки от стъклата на колите, без да ги увредят, срещу заплащане от  5 лева.

Поскъпването на винетките доведе до нов бизнес. Чрез услугата стъкларите помагат на шофьорите със счупени стъпка, на водачите с повече от един автомобил, но и на крадците на винетните стикери.

След поскъпването с близо 50% имаше серия от кражби в страната. За да се сдобият с винетките, крадците използват ъглошлайф, за да ги „изрежат“, а някои дори си тръгват направо с предното стъкло на автомобила, пише Телеграф.

При отлепването на стикерите обаче често се случва да се повредят, което потвърждават и от Агенция „Пътна инфраструктура“. Автостъкларите твърдят, че има методика за безопасно премахване на стикер от стъклото, заради което техните услуги се ползват не само от граждани, но и от крадците, които са свалили предното стъкло на превозното средство.

Покрай почивните дни кражбите на винетки скочиха двойно. Полицията отчете, че от началото на февруари у нас са задигнати над 100 годишни стикера, чиято цена вече е 97 лв. Средно кражбата е 10 винетки на ден.

Заради появилите се проблеми се предвиждат промени в закона, според които когато купува винетен стикер, собственикът или ползвателят на пътното превозно средство ще е длъжен да декларира пред търговеца реистрационния номер. 
Шофьорите ще са длъжни да предоставят валидни документи, доказващи закупуването на винетката, а именно касовата бележка.

Подкрепи Economic.bg