Откриха обновения завод „Верила”

Със собствени средства и финансиране от ЕБВР е увеличен двойно производственият капацитет

Откриха обновения завод „Верила”

Снимка: Верила Лубрикантс

6252 ~ 2 мин. четене

Днес бе открит обновения и разширен за машинни масла и смазки „Верила” в с. Равно поле, общ. Елин Пелин.

Лентата бе прерязана в присъствието на министъра на икономиката Божидар Лукарски, Пламен Бобоков - председател на СД на Приста Ойл и множество чуждестранни партньори, дошли специално за церемонията. Инвестицията от 1,5 млн. евро е послужила за разширение и обновление на завода за пластични смазки на „ВЕРИЛА Лубрикантс” АД , България, част от Приста Ойл Холдинг ЕАД. Проектът е подкрепен със собствени средства и инвестиционен заем от ЕБВР, става ясно от съобщението на компанията.

Верила Лубрикантс е компания с основна дейност  производство на пластични смазки. Основната продуктова гама се състои от специални и универсални продукти,  използвани в целия спектър на промишлеността, транспорта, селското стопанство и др. Историята на компанията датира от 1946 г., когато започва производството на машинни масла и смазки. През 2007г. Приста Ойл Холдинг придоби мажоритарен контрол чрез новосъздаденото дружество Верила Лубрикантс АД. До момента са инвестирани над 5 млн. лв. в подобряване на производствената площадка, условия на труд, техническо обезпечаване и оборудване за контрол на качеството и производствения процес.

Продукцията на завода е насочена основно за износ - над 60% се реализира в страните от Европа, Азия и Африка. Подобряването на конкурентността и гарантиране качеството на произвежданите продукти е и основен мотив за инвестирането на значителния финансов ресурс. Закупени са лабораторни апарати и са създадени оптимални условия в помещенията за провеждане на тестовете.

„Към момента можем да се похвалим с най-модерната лаборатория за окачествяване на смазки на балканския полуостров с възможност за покриване  на всички показатели залегнали в свидетелството за качество на произвежданите продукти. Изпитванията на продуктите, за съответствие с техническите изисквания, се извършват по международни, европейски, регионални и национални стандарти – ISO, EN, EN ISO, DIN, IP, GOST, ASTM, BDS”, уточняват от производителя.

С  инвестицията, предоставена от ЕБВР, е повишен капацитетът на фабриката от 4 000 МТ на 8 000 МТ греси годишно. На новата производствена линия ще се произвеждат изключително продукти от най-високи класове - комплексни, високотемпературни и нискотемпературни смазки, смазки за работа в агресивни среди и др. Към момента дружеството е разработило и внедрило в производство над 90% от цялата гама продукти ползвани в световен мащаб, което го нарежда сред водещите производители в бранша.

Модернизицията, освен значително техническо и пазарно развитие, ще доведе до увеличаване на трудовата заетост в дългосрочен аспект. Въведеното в експлоатация оборудване е изключително енергийно ефективно - с 30% по-нисък разход на електроенергия при повишена производителност. Линията за разфасоване е с капацитет 11 000 бр. на смяна, при 4 000 бр. досега.

„Инвестицията във Верила Лубрикантс има и много силно регионално значение, тъй като е извършена в район с ниско ниво на инвестиционен капитал в производствени мощности с висока принадена стойност”, се подчертава в съобщението на дружеството.


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

 

Подкрепи Economic.bg