Туристическият бранш разделен за новия стар зам.-министър

Премиерът Бойко Борисов преназначи Бранимир Ботев днес

Туристическият бранш разделен за новия стар зам.-министър

Снимка: БГНЕС

232 ~ 3 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски Автор: Николай Марченко
Бранимир Ботев е назначен за заместник-министър на туризма от премиера Бойко Борисов, съобщават от правителствената информационна служба.

Ботев заема за първи път тази позиция (тогава с ресор "Туризъм" към Министерството на икономиката) през юли 2013 г. в кабинета "Орешарски", като от Министерски съвет уточняват, че изборът му тогава е бил съгласуван с бранша. Тогава се появиха съмнения, че част от 11-те подкрепили го организации реално нямат дейност в сектора, а самият Ботев е без опит в туризма.

Основно оплакване на част от организациите в сектора бе, че на практика липсва диалог между бизнеса и администрацията, оглавявана от Ботев. Туристическият бранш е разделен за преназначаването на зам.-министър на туризма на Бранимир Ботев, разбра Aгенция Икономика (Еconomic.bg) от представителите му.

Според председателя на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, става дума за добро кадрово решение от страна на правителството. „Г-н Ботев направи добри контакти със Световната организация по туризъм, с което осигури възможността за България да бъде създадена международна стратегия по туризъм“, коментира браншовият лидер.„Стои въпросът за консолидиране на цялото направление, което ще се занимава с регистъра на туристическите атракции публична държавна собственост и тяхното управление и регламентиране на туристическите зони, места и точки“.

Според него, пред новия стар зам.-министър има сериозна работа по обединяване на търговско-икономическите представителства и тези за туризъм в чужбина. „Министерството разполага с достатъчно капацитет. Част от министерството ще остане в Пловдив, тъй като е обявена за Европейската столица на културата‘2019, която прави града един от най-важните градове в Европа“, коментира Драганов.

Според Драганов, по това назначение и съответните стъпки има съгласие между министъра и бранша. „Отделно има кадри, които са се занимавали с прехвърлянето на дирекцията по туризма от Министерството на икономиката в Пловдив“, казва той.

Драганов смята, че служебният министър на транспорта Николина Ангелкова ще е добър шеф на новосъздаденото Министерство на туризма. „Като цяло кандидатурите на министъра и на зам.-министъра са изключително сполучлив избор – за пръв път имаме възможност един професионалист от туризма да работи и да развива това, което е направено до момента за цялата политика на България в тази насока“, смята шефът на Института.

За него Бранимир Ботев е поел туризма в тежък период за бранша. „Той беше зам.-министър в един тежък период – имахме една изключителна зима без сняг и труден летен сезон с катаклизми и той се справи отлично със своите задължения“, казва Драганов.

Същевременно редица други браншови организации в туризма са против преназначаването на Бранимир Ботев. „Вчера бях в министерството и в разговорите ни с министър Ангелкова нямаше никакви такива индикации, защото тя обеща да не работи със стари кадри“, коментира Веселин Налбантов от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). 

Според думите му той нямал нищо против Ботев, просто браншът се разбрал с ресорния министър „да има нови лица в сектора“. „Тя обеща да намери нови кадри и да има реформа в туризма - досега работихме въпреки държавата, и по начина по който стават сега назначенията – нищо няма да се промени“, казва Налбантов. 

По думите му, той и колегите му ще направят изявление по този въпрос, тъй като не може да повярва, че правителството си е променило позицията от вчера. „Аз засега нямам друго мнение, освен да кажа метафорично: „Нов бардак със стари кокони не става“, категоричен бе браншовикът.


Подкрепи Economic.bg