Спират делото за несъстоятелност на КТБ

Причината е обжалване на акта от компанията на Цветан Василев \"Бромак\"

Спират делото за несъстоятелност на КТБ
160 ~ 2 мин. четене

Компанията на Цветан Василев „Бромак”, собственик на 57% от акциите на КТБ,  е подала жалба пред Върховния административен съд срещу отнемане на лиценза на банката, стана ясно от съобщение на Софийския градски съд. Дружеството оспорва и иска спиране на процедурата по несъстоятелност.

В случаи на такива жалби според чл.11 от Закона за банковата несъстоятелност производството по несъстоятелност трябва да бъде спряно до приключване на административно-правния спор, предаде БТА.

Законът за банковата несъстоятелност дава възможност на акционерите, които притежават дял над 5%, да встъпят като страни по делото за фалита. Чрез „Бромак“ Цветан Василев владее 57% от капитала на КТБ, а компанията, контролирана от Оманския фонд - Bulgarian Acquisition Company, държи 30%.

Делото може да бъде прекратено още утре ако от съда успеят да се свържат с всички страни, имащи отношение към фалита. Самото съдебно заседание е насрочено за понеделник.

Следващата инстанция, на която ще бъде отнесен спорът е Върховният административен съд, където по казуса трябва да се произнесе тричленен състав. Възможно е след това случаят да стигне и до петчленен състав, като според БНР в такъв случай само "размразяването" на делото за фалита може да отнеме около година заради натовареността на съда.

В момента съдия докладчик по делото е ръководителят на търговското отделение на СГС Иво Дачев, след като Калина Илиева, избрана чрез системата за случайно разпределение, се оттегли.

Припомняме, че на 6-и ноември БНБ отне лиценза за банкова дейност на поставената под особен надзор (КТБ). Основният мотив за отнемането на лиценза е отрицателен капитал на банката от 3,75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври.

Банката бе поставена  под специален надзор на 20 юни, след като изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg