Японският износ нарасна най-силно от 8 месеца

Евтината йена подпомага търсенето на ключови стоки като автомобили, кораби и стомана

Японският износ нарасна най-силно от 8 месеца
180 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Ръстът на японския износ през октомври е бил най-силният за последните осем месеца, пише Bloomberg, позовавайки се на последните данни на местното финансово министерство.

Стойността на изнесените зад граница стоки и услуги се е покачила с 9,6% спрямо същия месец на 2013 г., достигайки най-високата си стойност от октомври 2008 г, насам. Показателят надхвърля повече от двойно предварителните прогнози - 4,5%. В Същото време вносът се е увеличил със значително по-бавен темп – 2,7%, спомагайки за свиването на търговския дефицит до 710 млрд. йени (6 млрд. долара).

Страната записа 28 поредни месеца на отрицателно търговско салдо, дължащо се на вноса на енергийни суровини след инцидента във Фукушима и решението да бъде преустановено използването на ядрени мощности.

Добрите данни за износа дават положителен сигнал на фона на това, че в началото на тази седмица бе обявено, че страната е навлязла в рецесия, след като третото тримесечие бе второ поред на спад в произведения брутен вътрешен продукт - с 1,6% на годишна база. Японската икономика понесе тежко покачването на данъка върху потреблението през април и сега централната банка и правителството, начело с Шинзо Абе се опитват, поддържайки евтина йена да стимулират износа и така да върнат страната отново към растежа.

„Слабата йена подпомага поръчките на автомобили, което заедно с възстановяването на азиатските пазари показва положително въздействие на износа. В същото време евтиният петрол ще потиска вноса и ще балансира ефекта на евтината местна валута“, коментира Минору Ногимори, икономист в Nomura Securities. Стойността на изнесените автомобили добавя 6,2%, основно поради повишеното търсене в Европа и Азия.

Износът по обемни показатели е нараснал с 3,8% на месечна база и достига най-високото си ниво от март миналата година. Най-голям принос имат доставките на автомобили, кораби и стомана.

След като достигна близо 119 йени за долар по средата на вчерашната търговия, японската валута стабилизира на стойност близка до тази при отварянето на пазара - 117,97 йени за долар. От началото на годината тя се е обезценила с цели 11% спрямо щатската валута, след като Bank of Japan предприе безпрецедентно свободна парична политика. В същото време Фед прекрати програмата за количествени улеснения, аргументирайки се с възстановяването на икономиката.

Nikkei 225 реагира слабо, покачвайки се в края на деня с 0,07 до 17 300 пункта.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg