Китай влива $8 млрд. долара ликвидност в банките

IPO-та през следващата седмица вероятно ще ангажират над 1 трлн. юана

Китай влива $8 млрд. долара ликвидност в банките
204 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Народната банка на Китай предлага на търговските банки в страната краткосрочна ликвидност на стойност 50 млрд. юана (около 8,17 млрд. щатски долара), съобщава Bloomberg, позовавайки се на доклад на Market News International.

Целта на операцията е да осигури ликвидност в системата и а задоволи повишеното търсене на пари в брой през последните месеци. Една от основните причини за недостига са очакваните първични публични предлагания на борсата през следващата седмица. Прогнозите са, че инвеститорите ще участват в тях със сума равна на поне 1 трлн. юана.

Краткосрочният лихвен процент на в банковата система се повиши с 31 базисни пункта от 14 ноември насам, достигайки 3,42%. Само днес ръстът е 0,15 процентни пункта. Цената на едногодишния лихвен суап поскъпна с 0,03 пр. пункта до 3,17%.

Народната банка на Китай създаде инструмента за краткосрочни ликвидни операции през януари 2013 г., като допълнително средство за управление на паричните наличности, извън регулярните операции на свободния пазар. Целта му е да елиминира големите колебания в лихвите, породени от еднократни ефекти на паричния пазар. По правило за използването им се съобщава поне един месец след прилагането. За последен път бе обявено за подобна активност на 31 март за вливане на краткосрочна ликвидност на 27 февруари.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg