Повишават данъка върху лихвите

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че не вижда причина тези доходи да не се облагат

Повишават данъка върху лихвите

Снимка: БГНЕС

3758 ~ 2 мин. четене

Данъкът начисляван върху доходите от лихвите ще бъде повишен през следващата година до 10%, съобщава председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова през в. Труд, цитирана от БГНЕС.

Налогът бе въведен от данъчната 2013 г. от бившия финансов министър Симеон Дянков и тогава ставката му бе същата. По време на предишното Народно събрание бе прието решение, с което постепенно ставката му да намалява, докато данъкът не отпадне напълно. Така за 2014 г. той бе 8%, предвиждаше се за 2015 г. да е 6% и да спада с нови 2 процентни пункта всяка следваща година.

Планът на ГЕРБ обаче е този график да отпадне. "Ще направим предложение за възстановяване на 10-процентния размер на данъка върху доходите от лихви. Смятам, че няма основание тези доходи да не се облагат. Още повече в контекста на КТБ, сега с обществени средства ще се платят 3,6 млрд. лв. гарантирани депозити и лихвите към тях", коментира Стоянова. Според нея хората, които получават лихви от спестяванията си, трябва да участват във формирането на приходите в бюджета.

"КТБ е допълнителен аргумент за това. Няма причина да освободим само този доход от облагане", допълни Стоянова. Тя припомни, че има данъци за доходите от имущество, от допълнителен труд, от граждански договори и др.

Данъкът върху лихвите не е сред ключовите приходни пера в бюджета,  като дори при 10-процентна ставка през миналата година, в хазната са постъпили 82,5 млн. лв. За сравнение, при въвеждането на налога, бившият финансов министър Симеон Дянков обяви доста по-оптимистични прогнози - за приходи около 120 млн. лева. От началото на годината до септември от данъка върху лихвите по срочните депозити в хазната са постъпили 51,9 млн. лв., пише агенцията.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg