Чакаме €400 млн. по ОПОС до края на годината

Плащанията по двете спрени оси на ОП \"Регионално развитие\" може да се възстановят в началото на 2015 г., обяви вицепремиерът Томислав Дончев

Чакаме €400 млн. по ОПОС до края на годината
3617 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Правителството очаква в бюджета да постъпят до 400 млн. евро до края на годината по размразената Оперативна програма „Околна среда“, това заяви вицепремиерът и министър на европейските фондове Томислав Дончев в ефира на БНТ.

Той съобщи, че общата задлъжнялост на програмата към бюджета за направени плащания от него е в размер на 1,4 млрд. лв. и правителството се надява те да бъдат постепенно възстановени напълно. Дончев уточни, че кога и какви трансфери ще направи Европейската комисия е въпрос на ликвидните ѝ наличности.

Вицепремиерът подчерта, че отговорните ресори са в постоянен диалог с Комисията от началото на работата на кабинета. Той заяви, че е реалистично да се очаква възстановяване на плащанията по спрените оси на ОП „Регионално развитие“ в началото на 2015 г. Това ще бъде и приоритет в следващите месеци. Той отново потвърди тезата си, че 2014 г. е била „нулева“ за европейските фондове.

Вече са предадени окончателните версии на оперативните програми „Транспорт“, „Иновации и конкурентоспособност“ и „Региони в растеж“ за новия период 2014 - 2020 г. В следващите седмици предстои и депозирането в ЕК и на останалите програми, като с най-голяма готовност е "Човешки ресурси". Дончев обясни, че споразумението за 500 млн. евро с Европейската инвестиционна банка ще позволи да се осигури национално съфинансиране през новия период при едни много добри условия.

Като ресорен вицепремиер за икономиката, той подчерта, че най-важната цел пред нея е да се установи спокойствие в обществото.   

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg