Отново отлагат електронния чип в личните карти

Очакваше се те да започнат да се издават в края на 2017 г.

Отново отлагат електронния чип в личните карти

Отново е на път да бъде отложено въвеждането на чип с данни за електронна идентификация на личните карти у нас. Предложението е на шефът на комисията по вътрешна сигурност и лидер на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов.

В последния момент по негово устно предложение комисията по вътрешна сигурност, на която е председател, отхвърли текстове от проектозакона на електронна идентификация, които предвиждаха въвеждането на чипове в документите. При гласуването депутатите от опозицията вече не бяха в залата и то мина без възражения, съобщава clubz.bg.

Поставянето на ел. чип в личните документи се отлага вече много време по различни причини. Последно за нововъведението се заговори покрай обществената поръчка на МВР за система за издаване на нови лични документи. Очакваше се такива лични карти да започнат най-после да се издават около края на 2017 г. Търгът обаче бе спрян от премиера Бойко Борисов, заедно с другите големи държавни търгове.

Проектът на Закон за електронната идентификация е изготвен от екипа на вътрешния министър Румяна Бъчварова и приет от Министерския съвет и от парламента на първо четене. В преходните и заключителните му разпоредби се предвижда промяна на Закона за българските лични документи, за да се въведе вграждането на чип за електронна идентификация в личните карти.

Вграждането на електронен носител в личната карта с безконтактен достъп, съобразен с изискванията на ICAO (Международната организация за гражданска авиация), дава възможност картата да се използва като електронен документ за пътуване и като носител на данни за електронна идентичност.

Коментари: 0