Отпада създаването на агенция „Пожарна безопасност“

Отпускът на служителите в МВР ще се запази

Отпада създаването на агенция „Пожарна безопасност“

Парламетнарната група на ГЕРБ внесе промени в законопроекта в Закона за МВР между първо и второ четене, с които отпада създаването на Агенция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Това каза по време на брифинг в парламента председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. 

Цветанов уточни, че след диалог с представители на МВР са стигнали до консенсус. ГЕРБ ще се съобразят с направените предложения за увеличаване на правомощията на ГДБОП и преминаването на Специализираната куриерска служба към ДИКСИ.

Народният представител заяви, че ще подкрепят и преобразуване на правоотношенията на служителите от администрацията на МВР, които ще преминат към Закона за държавният служител. По думите му това са около 4 хил. служители, които вече няма да се водят като 1-ва категория труд, съобщи Труд.

„Правим предложение да отпадне Агенция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Отпада възможността да се създаде длъжността административен секретар в ОД МВР-тата, защото смятаме, че не трябва да се увеличава щата, в тази връзка министърът ще упълномощава действащ служител”, обясни още той.

Става ясно, че отпада и намаляването на платения отпуск. Цветан Цветанов припомни, че предложението на МВР е било платеният отпуск да бъде намален на 25 дни. „Ние го запазваме на 30 дни”, каза още той.

Коментари: 0