Индустриите, които дават най-голям шанс за забогатяване

По-голямата част от милиардерите в списъка на Forbes за 2021 г. са от тези 10 сектора

Индустриите, които дават най-голям шанс за забогатяване

Снимка: Unsplash

Автор: Economic.bg

В света има рекордни 2755 милиардери, поне според списъка на Forbes на най-богатите хора за 2021 г. Питате се как са натрупали своето мега богатство? Отговорът е „правейки всичко“ – от стартиране на хедж фондове и технологични компании до разплод на свине и варене на комбуча. Някои индустрии обаче предлагат по-лесен път към върха на финансовия небосклон от други.

Най-вероятният начин да спечелите милиарди долари е като започнете да се занимавате с финанси и инвестиции. Този сектор е излъчил най-много милиардери в света – 371 души или около 13% от целия списък на Forbes. Броят на милиардерите от сектора е нараснал с 50% през последната година и се е удвоил почти два пъти в сравнение с преди две години. В списъка влизат имена като Уорън Бъфет, Карл Айкан и титанът на хедж фондовете Рей Далио. Благодарение на големи залози в криптовалути, тази година в списъка влизат и близнаците Камерън и Тайлър Уинкълвос, както и основателят на глобалната търговска и технологична фирма Susquehanna International – Джеф Яс.

Производственият сектор се класира на трето място тази година с 331 милиардери, като 155 от тях са с произход от Китай. Азиатската държава захранва света с все повече и повече богаташи – по оценка на Forbes близо 700 граждани (включително от Хонконг и Макао) са станали милиардери благодарение на производството, с което се занимават. Пример за това е Чън Джипинг, който е председател и главен изпълнителен директор на вейпинг устройствата Smoore International. От Европа британският изобретател Джеймс Дайсън и немският производител на закопчалки Райнхолд Вюрт също влизат в категорията. Представителите на САЩ са Хърбърт Колер-младши, занимаващ се с водопроводни инсталации, и дуетът баща-син, които стоят зад мебелната компания Ashley Furniture.

Въпреки карантините модата и търговията на дребно са на четвърто място с 273 милиардери, които съставляват 10% от списъка за тази година. Някои от най-известните имена в бранша могат да бъдат намерени тук, включително шефът на LVMH Бернар Арно и братята Ален и Джерард Вертхаймер от модната къща Chanel. В тазгодишния списък влиза Ким Кардашиян Уест, собственик на линията облекла, козметика и парфюми KKW Beauty.

Ето и пълния списък на топ 10 индустрии, от които произлизат най-много милиардери:

Номер 1 е сектор „Финанси и инвестиции“ с 371 милиардери, които представляват 13% от целия списък на Forbes. Най-богат е Уорън Бъфет (96 млрд. долара), председател и главен изпълнителен директор на компанията Berkshire Hathaway, която притежава дялове в над 60 компании, включително в Duracell и Dairy Queen.

На второ място се нарежда сектор „Технологии“, като от него в списъка влизат 365 милиардери (13%). Номер едно сред тях е Джеф Безос (177 млрд. долара), основател на гиганта за електронна търговия Amazon. Той е и най-богатият човек в света, а сред активите му правят впечатление още медията Washington Post и космическата компания Blue Origin.

Третото място е за сектор „Производство“, като 12% (331 милиардери) от влезлите в списъка, са именно от този сектор. Най-богат е Той Ксианджиян (35 млрд. долара), основател на производителя на уреди Midea Group. Компанията има повече от 200 дъщерни дружества и търгува на фондовата борса в Шенжен.

На четвърто място се нарежда сектор „Мода и търговия на дребно“ с 273 милиардери (10% от списъка). Най-богат е Бернар Арно (150 млрд. долара), който е  председател и главен изпълнителен директор на LVMH, в чието портфолио влизат над 70 марки, включително Louis Vuitton, Tiffany & Co. и Sephora.

Петото място е за сектор „Здравеопазване“. В списъка на Forbes влизат 221 милиардера от сектора (8% от всички). Най-богатият е Джианг Реншенг (24.4 млрд. долара) и е председател на фирмата за ваксини Chongqing ZFSW Biological Products, известна като Zhifei. Компанията работи за разработването на собствени ваксини срещу туберкулоза.

На шесто място е сектор „Храни и напитки“, а благодарение на него, в списъка тази година влизат 219 милиардери (8%). Най-богат е Чжун Шаншан (68.9 млрд. долара) – основател и председател на компанията за напитки Nongfu Spring и мажоритарен собственик на биологичното аптечно предприятие Beijing Wantai.

Седмото място е за милиардерите от сектор „Недвижими имоти“, които тази година са 215 (8%). Най-богат е Лий Шау Кий (31.7 млрд. долара), съосновател на компанията Sun Hung Kai. По-голяма част от богатството му се дължи на компанията Henderson Land Development, основана през 1976 г.

На осмо място в списъка влизат 188 милиардери (7%) от различни сектори. Най-богат е Мукеш Амбани (84.5 млрд. долара), който е председател на Reliance Industries. Фирмата има интереси в нефтохимическата промишленост, петрола и газа, търговията на дребно и телекомуникациите.

Сектор „Енергия“ е на девето място със своите 100 милиардери, които съставляват само 4% от списъка. Най-богат е Робин Зенг (28.4 млрд. долара) - основател и председател на водещия доставчик на акумулатори за електрически превозни средства Contemporary Amperex Technology (CATL), а сред клиентите на компанията са BMW, Volkswagen и Geely.

Последното десето място е сектор „Медии и развлечения“ с 95 милиардери (3%). Най-богат е Майкъл Блумбърг (59 млрд. долара), който е съосновател на финансовата информационна и медийна компания Bloomberg LP. Той похарчи близо 1 млрд. долара от личното си състояние в опит да влезе в надпреварата за президент през 2020 г., от която обаче се отказа. 

 

Коментари: 0