Дигиталният паунд може да е решението на Лондон след Брекзит

Амстердам отне финансовата корона на британската столица

Дигиталният паунд може да е решението на Лондон след Брекзит

Снимка: Unsplash

Автор: Economic.bg

Брекзти отне част от блясъка на Лондонското Сити и много играчи предпочетоха да напуснат британската столица и да мигрират към други континентални центрове. Обединеното кралство обаче не се отказва от амбицията да запази статута на водещ финансов хъб на първия си град. Според мозъчния тръст CityUnited Project разковничето се крие в дигиталния паунд.

Цифровизацията на националната валута трябва да е в основата на усилията на Великобритания за укрепването на Лондон като финансов център след Брекзит, заявиха в петък от CityUnited Project.

Министерството на финансите трябва да представи предложения за повишаване на привлекателността на британския капиталов пазар, след като Амстердам отне короната на Лондон. Председателят на CityUnited Даниел Ходсън заяви, че в момента в града има „разрастващо се мнозинство“, според което е по-добре усилията да се съсредоточат върху това финансовият сектор да стане по-конкурентен вместо да забавя промяната с надеждата за достъп до ЕС.

Дигиталната валута на централната банка (CBDC) трябва да бъде фундаментална основа за конкурентен град след Брекзит, в противен случай Китай ще напредне далеч пред нас“, каза Ходсън пред Ройтерс.

Сравнението с азиатската страна не е случайно – Китай лансира амбициозния план още на зимните олимпийски игри догодина посетителите в страната да могат свободно да пазаруват чрез дигиталния юан. И той съвсем не е далеч от реалността, тъй като в държавата вече стартираха тестове на цифровата валута.

Банката на Англия говори за CBDC, но според Ходсън не достатъчно. Той е категоричен, че дигиталният паунд трябва да стане приоритет и защото „тази форма на технологията е бъдещето и би донесла други ползи като регулиране в реално време, което ще намали разходите“.

Коментари: 0