Оцениха Instagram на $35 млрд.

Приложението се нареди до гиганти като American Airlines и Kraft Foods

Оцениха Instagram на $35 млрд.
Автор: Стилиян Гребеничарски

Стойността на приложението за споделяне на снимки, собственост на Facebook, Instagram e 35 млрд. щатски долара или почти два пъти повече от предишната му оценка, пише Bloomberg.

По-бързият от очакваното темп на нарастване на потребителите на приложението, както и повишените приходи от реклами, означават, че апликацията струва значително повече от досега изчисляваното – 19 млрд. долара, казва анализаторът на Citigroup Марк Мей.

„Докато Instagram се намира все още в ранна фаза на извличане на финансови ползи от своите потребители и масиви от данни, то и приносът му към резултатите на Facebook не е значителен. Ние обаче считаме, че то има сериозен потенциал, който бързо ще започне да „осребрява“, посочи Мей.

Подобна оценка поставя софтуерният продукт редом до корпоративни гиганти като American Airlines (36,4 млрд. долара пазарна капитализация) и Kraft Foods Group (37,4 млрд. долара).

Акциите на Facebook поскъпнаха с 1,9% в петък до 79,88 долара за брой. Пазарната капитализация на социалната мрежа е близо 223,4 млрд. долара и от началото на годината се е повишила с 46%, изпреварвайки близо 4 пъти ръста на S&P 500индекса – 12%.

По-рано през този месец главният изпълнителен директор на Instagram Кевин Систром обяви, че активните потребители на апликацията са надвишили 300 млн. месечно, което я прави по-популярна социална мрежа от Twitter.

Коментари: 0