Папа Франциск призова за борба срещу пластмасата в океана

Според него хората трябва да се молят и да правят всичко, което зависи от тях

Папа Франциск призова за борба срещу пластмасата в океана

Снимка: Pixabay

1360 ~ 1 мин. четене
Папа Франциск призова хората по света да положат усилия да спрат изхвърлянето на пластмасови отпадъци в океаните и моретата, пише Reuters.

„Не бива да позволяваме нашите морета и океани да бъдат замърсени от безкрайни площи плаваща пластмаса“, каза главата на Римокатолическата църква, който през последните години е приканвал и към енергични мерки срещу глобалното затопляне.

„Трябва да се молим, в случай че всичко зависи от Божието провидение, и да работим, ако всичко зависи от нас“, заяви Франциск в посланието си по повод четвъртия за годината ден „за защита на сътворението“, който се чества от всички християнски вероизповедания. Папата говори пред стотина представители на бизнеса, поканени във Ватикана по случая. "Всеки от нас трябва да бъде отговорен към останалите и за бъдещето на нашата планета", подчерта той.

Данни от проучване на ООН сочат, че в всяка година в световния океан биват изхвърляни осем милиона тона пластмасови изделия - бутилки, опаковки и други. Те убиват морската флора и фауна и се намесват в човешката хранителна верига.

Наскоро ЕС реши да се ангажира с темата за пластмасата в океаните, като предложи мерки за намаляване на пластмасата в Блока. Сред мерките на Брюксел са ограничаване на производството и продажбата на пластмасови продукти, както и нови изисквания към производителите.
Подкрепи Economic.bg