Парламентът определи датата на президентските избори

Евентуален балотаж за изборите ще се проведе на 21 ноември

Парламентът определи датата на президентските избори
5702 ~ 1 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Президентските избори ще се проведат на 14 ноември, решиха депутатите. Предложението бе прието със 152 гласа "за". 25-има от БСП се въздържаха.

Датата за изборите бе избрана още вчера на председателски съвет. Единствено против нея тогава се обявиха ГЕРБ и БСП. Те поискаха изборите да са на 7 ноември. Днес в залата обаче бившите управляващи подкрепиха вотът да се проведе на 14 ноември.

Така евентуалният балотаж ще бъде на 21 ноември.

Предстои, след като БСП върне и третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, президентът Румен Радев да реши кога ще бъдат следващите парламентарни избори. 

Партиите имат различни мнения за това дали изборите трябва да са 2 в 1 с президентските. "За" този вариант са БСП, "Има такъв народ" и ГЕРБ. Според "Демократична България" пък избори 2 в 1 са неизбежни, но може би не са най-добрият вариант. А държавният глава се обяви против такава идея, защото не било в духа на конституцията и щяло да постави него и вицепрезидента Илияна Йотова в по-неизгодна ситуация. Той все пак допусна, че това може да се направи с цел пестене на пари.

Подкрепи Economic.bg