Партиите са надвзимали пари от 2001 г. насам

Вместо законово установените 11 лв. Министерството на финансите е превеждало по 13.25 лв. през 2018 г.

Партиите са надвзимали пари от 2001 г. насам

Снимка: Economic.bg/Архив

Партиите в България са получавали повече, отколкото е залагано в Закона за бюджета от 2011 г. насам. Това стана ясно по време на днешното заседание на Комисията по бюджет и финанси, която разгледа и прие на първо четене измененията в Закона за политическите партии, които трябва да фиксират държавната субсидия на 11 лв. за един реален глас, получен от всяка формация, прехвърлила законово установения праг на получената подкрепа.

В момента благодарение на „неточност“ в закона, както бе определено от финансовия министър Владислав Горанов, партиите в парламента са си разпределяли парите и на останалите, които са участвали в изборите, но не са минали определената граница. През 2018 г. петте партии и коалиции в Народното събрание, както и движение „Възраждане“, са получили по 13.25 лв. на глас, вместо заложените в закона 11 лв.

Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова няма проблем в закона и партиите не трябва да връща пари. „Не виждам причина да се прави и тази ревизия, ако трябва да бъдем точни, защото в крайна сметка законът е спазен. Но, след като общественото мнение счита, че неправилно са получавани, поне някакво частично връщане на пари да има“, каза тя пред БНР.

По време на заседанието стана ясно, че не само през последните няколко години, но от 2001 г. има подобни неточности.
Коментари: 0