Първите бързозарядни електробуси трябва да са в София през ноември

Машините ще се зареждат на крайните спирки в рамките на 5-6 минути и ще улавят енергия при спиране

Първите бързозарядни електробуси трябва да са в София през ноември

Снимка: Дончо Барбалов/Facebook

Първите произведени специално за Столична община бързозарядни електробуси се очаква да пристигнат до края на ноември. Това обяви зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов чрез профила си във Facebook. Машините са поръчани от „Столичен електротранспорт“ ЕАД по „Проект за въвеждане в експлоатация на нови електробусни линии на територията на гр. София”. Той предвижда изграждането на 6 нови електробусни линии, които да заместят съществуващи автобусни маршрути.

Електробусите ще използват бързозарядни технологии, ще се зареждат на крайните спирки в рамките на 5-6 минути, ще улавят енергия при спиране и ще я използват в изминаването на разстояния от минимум 20 км.

Първоначално в София ще бъдат доставени 15 електробуса и 6 зарядни станции. Ако първата фаза на проекта е успешна, броят може да се увеличи до 30, а на станциите – на 12.

За реализацията на проекта беше сключен договор за заем с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) на стойност 14.7 млн. евро. Кредитът е с преференциална лихва за най-добра технология и финансиране до 50% от стойността на проекта от Специалния фонд за зелена енергия.

Използваната високо енергийно-ефективна и екологична технология ще помогне значително да се намалят замърсяванията на въздуха и отделените емисии CO2. Реализацията на проекта ще позволи да бъдат спестени до 2/3 от отделените количества CO2 от използваните в момента дизелови автобуси по тези линии. В случай на използване на електроенергия от възобновяеми енергийни източници тази стойност е 0.0kg CO2.
Коментари: 0