Първият „лунен турист“, или кой е ексцентричният Юсаку Маедзава

Японецът започва подготовка за една от най-сложните космически мисии досега

Първият „лунен турист“, или кой е ексцентричният Юсаку Маедзава

Снимка: Twitter/@yousuck2020

5702 ~ 3 мин. четене
Дни, след като Space X на Илон Мъск обяви, че е подписала договор с първия частен пътник, когото ще изпрати на обиколка около Луната, вече знаем, че той е милиардер от Япония, казва се Юсаку Маедзава и е изкупил всички места за първия полет на ракетата Big Falcon Rocket. Кой обаче се крие зад името?

Подсказка за личността на Маедзава е решението му по време на космическото пътешествие да вземе със себе си не свои приятели например, а представители на една конкретна гилдия. Освен за милиардера, в ракетата ще има място за още между 6 и 8 души, като той е решил компания да му правят само художници. Техните имена все още не са ясни, но изборът му е красноречив и насочва вниманието към колекционерските му занимания.  

За Маездава се знае, че има изявени пристрастия към съвременно изкуство. Художниците, които ще вземе със себе си, ще станат част от проект, наречен #dearmoon. Получавайки шанса да пътуват с него около Луната, те ще имат и задължението след това да създадат тематични творби, вдъхновени от приключението. 

Засега няма яснота каква сума е платил първият космически турист на Space X. По думите на Илон Мъск обаче Маедзава „плаща много пари, които ще помогнат за кораба и неговото изстрелване“. 

Ето какво още са разбрали за японския ентусиаст от Business Insider: 

Маедзава е роден през 1975 г. в Япония, префектура Чиба. Той е бил част от инди рок групата Switch Style, в която се е подвизавал със сценичното име You X Suck и е свирел на барабани. Запален е по колекционирането на CD-та и записи. През 1995 г. стартира бизнес с тях, базиран на имейл поръчки. Още преди това вече е решил, че няма да следва конвенционалния път на кариерно развитие заради всички уморени лица, които виждал напът за работа. Това му дало стимул да започне да инициира различни предприемачески инициативи като тази с компактдисковете. През 1998 г. основава компанията Start Today Inc. Малко по-късно тя стъпва на токийската стокова борса, а Маездава е собственик на 38% от организацията. През 2017 г. компанията може да се похвали с пазарна капитализация в размер на 7.2 млрд. долара. Впоследствие компанията мигрира в друга сфера и става онлайн платформа за продажба на дрехи. Маедзава представи марката за дрехи Zozo, която прави персонализирани костюми, измервайки тялото на клиента посредством 3D технология. Услугата вече е налична в 72 държави и територии. Той е страстен колекционер на картини и притежава впечатляващ набор от произведения на артисти като Пабло Пикасо, Яйо Кусама, Ричард Принс и Джеф Кунс. През 2017 г. Маедзава счупи рекорд, плащайки 110.5 млн. долара за платно от 1982 г. на Жан-Мишел Баския с името „Untitled” (Без загалвие) – най-скъпо продадената картина на американски художник на аукцион.  На Маедзава му хрумва, че художници като Баския биха могли да създадат наистина впечатляващи произведения, ако получат „комическо вдъхновение“. Маедзава е 18-ят най-богат човек в Япония. Състоянието му се оценява на около 3 млрд. долара, а връзките му с технологичния свят са наистина добри. На снимката по-долу е с Джак Дорси, основателя на Twitter. Земните му приключения и премеждия обаче бледнеят пред факта, че той започва подготовката за една от най-сложните космически мисии досега. Самият Мъск описва Маедзава като изключително смел, а решението му да участва и да плати за това пътуване пък са върнали вярата в човечеството на визионера с южноафрикански произход. „Това ще бъде опасно. Това не е разходка в парка“, изтъква изпълнителният директор на Space X по повод лунната мисия. „Не е 100% сигурно, че ще успеем да се справим с този полет... Но ще направим всичко възможно, за да го осъществим по-скоро и по-безопасно“, коментира още Мъск. 

Пътешествието до Луната е насрочено за 2023 г. 
Подкрепи Economic.bg