Пътният възел на Северната тангента с „Ломско шосе“ става уникален

Премиерът инспектира строителните дейности

Пътният възел на Северната тангента с „Ломско шосе“ става уникален

Премиерът Бойко Борисов инспектира строителните дейности на пътния възел на Северната скоростна тангента с бул. „Ломско шосе". "Съоръжението става уникално, работи се денонощно, за да може хората след около 2 месеца да го ползват свободно. Тогава местните ще разберат, че и стойността на имотите им се е повишила в пъти", написа премиерът Бойко Борисов в официалния си профил във "Фейсбук".


Преди няколко дни с решение на Министерски съвет бяха отпуснати 1,5 млн. лв. на Столична община за ремонт и изграждане на довеждащата улична мрежа около Северната скоростна тангента. Това се случи след серия протести на жители на Требич и околните квартали и села. Причина за недоволството им бе, че отбивките от скоростното шосе не са направени, те не могат да преминат през него, а заради продължаващото строителство на участък от северната дъга трасето се превръща в тапа за автомобилите.
Инфраструктурата към тангентата, предаде Сега. Тя се оправда за забавянето с обжалвания на плановете за строеж на отбивките и на околните булеварди и с липсата на средства за строеж.


Промените в устройствения план на София, с които стана възможна северната тангента, са направени още по времето, когато той бе кмет на столицата, от бившия главен архитект Петър Диков. Идейният проект е одобрен през 2010 г. Проектът за трасето е на Столичната община, но бе прехвърлен на Агенция "Пътна инфраструктура". Тангентата бе изградена през миналата година в рекордни срокове със 180 млн. лв., за да се спасят средства от европейските програми. В заданието за строителя обаче не е включено изграждането на околната инфраструктура.


През цялото време от идеята до пускането на тангентата Столичната община се управлява от ГЕРБ. Първият участък от 13.2 км бе открит тържествено от Борисов в навечерието на Нова година, а след негов оглед на 28 април бе обявено пълното отваряне на пътя. Никой така и не предупреди, че изходът в западна посока е в строеж и за да се мине по него, се чака в тапа и повече от час.
С отпуснатите пари проблемът ще бъде решен частично. Освен това продължават отчуждителните процедури и обжалванията. Делото за обжалване на подробния устройствен план е насрочено за 19 юни, съобщи кметът на район "Надежда" Димитър Димов.

Коментари: 0