Пътното безхаберие на АПИ струва близо 3 млн. лв. за последните 5 години

Правата си търсят освен пострадалите от катастрофи и застрахователните компании

Пътното безхаберие на АПИ струва близо 3 млн. лв. за последните 5 години
Пътното безхаберие на Агенция „Пътна инфраструктура“ е струвало над 2.8 млн. лв. за последните 5 години, тъй като тя е била осъдена от граждани и застрахователни фирми заради лошото състояние на пътищата. Това съобщи в. „Сега“, цитирайки справка на АПИ, предоставена по Закона за достъп до обществена информация. 

Всеки пострадал при инцидент по пътищата заради дупки, непочистен сняг или друг проблем, може да заведе иск за непозволено увреждане и да търси обезщетение. Повод за търсената статистика е катастрофата от 25 август край Своге, чиито жертви вече са 18. Пострадалите могат да си потърсят обезщетения, а парите идват от данъкоплатците.

По подобни случаи през последните 5 години, АПИ е платила 1.42 млн. лв. – на хора, пострадали при катастрофи по пътищата у нас. Останалите пари са потърсени от застрахователни компании, които са изплатили педи това на свои клиенти застраховки „Каско“ заради потрошените им коли. Своеобразният рекорд по изплатени обезщетения от Агенцията е през миналата година, когато тя е осъдена за общо 383 332 лв.

В момента в Софийския градски съд висят няколко дела, заведени заради катастрофи и лоши пътища. В съдебните регистри могат да бъдат открити стотици дела в цялата страна, водени и спечелени от застрахователи срещу Агенцията.
Коментари: 0