Паундът премина $1.25 след позитивни новини за Brexit в Брюксел

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние определи Brexit като \"изкачване на планина\"

Паундът премина $1.25 след позитивни новини за Brexit в Брюксел

Баркли и Барние се срещнаха днес в Брюксел

Снимка: БТА

Паундът се покачи над 1.25 за долар днес, след като нарасна с почти 1%. Причината за по-високия курс е повишената вероятност за постигане на сделка с ЕС за Brexit.

Валутата навакса 3% в рамките на две поредни търговски сесии - вчера и днес, съобщава BBC.

Добрата новина днес дойде след срещата на главният преговарящ на ЕС Мишел Барние и британския министър за Brexit Стив Баркли.

Барние оприличи Brexit на "изкачването на планина" и призова за търпение, тъй като ЕС и Великобритания се стремят да постигнат споразумение преди решаващата среща на върха следващата седмица. След "техническата" дискусия с Баркли в Брюксел, Барние каза на репортерите: "Бъдете търпеливи". И добави: "Brexit е като изкачване на планина. Нуждаем се от бдителност, решителност и търпение".

Междувременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ирландският премиер Лео Варадкар е дал "обещаващи сигнали", че споразумението все още е възможно.

Срещата на върха на 17 и 18 октомври се разглежда като последен шанс за Обединеното кралство и ЕС да постигнат споразумение преди крайния срок за Brexit.

Вчера пък британският премиер Борис Джонсън и ирландският му колега Лео Варадкар се съгласиха, че могат да "намерят път към възможна сделка", което също допринесе за ръста на британската валута.
Коментари: 0