Пазарът на офис площи в Европа продължава да расте

54 млрд. евро са вложени в бизнес имоти само за три месеца

Пазарът на офис площи в Европа продължава да расте

Силният ръст на инвестициите на пазара на бизнес имоти в Европа отчита консултантската компания CBRE.

Общият обем на вложенията в сектора се изчислява на 54 млрд. евро за периода април – юни. Това е с 2,5% повече спрямо първите три месеца на годината и с 30,4% спрямо инвестициите през второто тримесечие на миналата година.

Експертите посочват още, че пазарите в Скандинавия са основен двигател на растежа на офис площите.

Лидер е Ирландия, където обемът на инвестициите почти се удвоява на годишна база до 2,3 млрд. евро през второто тримесечие. Това обаче се обяснява с продажбата на един от най-големите търговски центрове в Дъблин за 1 млрд. евро.

В третия и четвъртия най-голям пазар в Европа - Франция и са отчетени едни от най-силните годишни ръстове на инвестициите в бизнес имоти за периода – съответно 32% и 20%.

В същото време обемът на инвестициите в бизнес имоти в Германия спадат, което се обяснява с липсата на достатъчно качествено предлагане на най-търсените пазари.

По-слабо представяне е отчетено и на британския пазар на бизнес имоти, макар и решението на британците да напуснат ЕС да не се е отразило толкова на пазара в това тримесечие, колкото се очаква да се отрази през втората половина на годината.

Коментари: 0