Пазарите очакват по-висока инфлация и вдигане на лихвите

Щатските индекси Dow Jones, S&P 500 иNASDAQ се понижиха заради решението на Фед да запази този път основната лихва

Пазарите очакват по-висока инфлация и вдигане на лихвите
1388 ~ 3 мин. четене
Вчера в 21:00 часа излезе решението на Федералния резерв относно лихвения процент, който очаквано остана непроменен на ниво от 1.75%, но банкерите подчертаха, че очакват инфлацията да нарасне и да се доближи до целта от 2% в средносрочен план. Ако това се случи, се очаква банката да продължи политиката на увеличение на лихвените проценти.

Изявлението доведе до спад на основните щатски индекси. Dow Jones, S&P 500 и NASDAQ се понижиха със съответно 0.72%, 0.72% и 0.42%. След публикуваните след края на търговията на 1 май финансови отчети за Q1 на Apple, вчера акциите на технологичния гигант се повишиха с 4.4%. След IPO-то на Spotify музикалната стрийминг компания публикува първите си финансови отчети вчера и акциите й поевтиняха с близо 7%. Estee Lauder обяви печалба от 372 милиона долара за фискалното тримесечие и това надмина прогнозите на анализаторите. От началото на годината компанията е поскъпнала с 14%, а за последните 12 месеца – с 66%.  Tesla обаче не успя да оправдае очакванията и печалбата на акция беше $3.35 вместо $3.58.

В Европа индексите завършиха търговската сесия на зелена територия. Отличник беше немският DAX, който нарасна с процент и половина до 12802 пункта. Френският CAC напредна с 8 пункта до 5529, а лондонският FTSE – с 0.30% или 22 пункта.

В края на деня щатският петрол успя да се разпише на зелена територия, добавяйки 0.27%.  Среброто прибави 1.31% към стойността си, а златото – 0.07%.

Икономически данни - Еврозона

В 12:00 ще бъдат публикувани данни за инфлацията за април в Еврозоната, които вероятно ще подкрепят решението на ЕЦБ да не бърза прекратяването на политиката на стимули. Освен инфлацията, Еврозоната ще публикува данни за БВП за първото тримесечие, които се очаква да потвърдят, че растежът на единния валутен блок се забавя от началото на годината.

Инструмент на фокус - Visa

Възходящото движение на Visa е от излизането на компанията на пазара за публично предлагане. Вчера бе достигнат нов рекорд в цената на акциите – 128 долара за една акция. Възможно е да последва краткосрочно поевтиняване до достигане на 50-дневната подвижна средна ЕМА и евентуално до линията на подкрепа, което би било подходящо да се използва за влизане в дългосрочна дълга позиция.

EUR/CHF

На 6-часова графика на EUR/CHF се вижда образуваната консолидация между 1.2000 и 1.9500. Котировките преминаха границата от 1.19484, което съответства на 23.60% от корекцията на Фибоначи. Движението на осцилатора MACD е около нулата, но е силно низходящо, поради което смятаме, че швейцарският франк ще укрепне позициите си спрямо еврото, като потвърждение за това би бил пробивът под 1.19137 - 38.20% от корекцията на Фибоначи.

XAG/USD

Образувана е триъгълна формация на седмична графика на среброто. В този случай се наблюдава драстично изменение в цената при успешен пробив на линията на съпротива или нивото на подкрепа, което в случая е около 15.50-16.00 долара за тройунция. В краткосрочен план би било възможно влизане в дълга позиция, но в по-дългосрочен план смятаме, че ценният метал ще продължи постепенното си поевтиняване, започнало през средата на 2016 г., когато една тройунция е струвала повече от 20 долара.

DAX

Немският бенчмарк засега успешно се бори с корекцията от началото на февруари. Към данните от вчера индексът тества нивото на съпротива при 38.20% от корекцията на Фибоначи. Предпазливите инвеститори могат да изчакат потвърждение на пробива, но смятаме, че възходящото движение ще продължи, като следващите нива на съпротива са при 12958 пункта (50% от корекцията на Фибоначи) и 13109 пункта (61.80%).
Коментари: 0