Търговските преговори между САЩ и Китай започват

Сделка, която да промени основно икономическата политика на Китай, се смята от експертите за малко вероятна

Търговските преговори между САЩ и Китай започват
628 ~ 1 мин. четене
Търговска делегация на САЩ пристигна в Пекин в четвъртък за ключови разговори по вносните мита, които двете държави си налагат през последния месец, съобщават китайските медии.  Според информацията Китай е готов да се противопостави явно на Вашингтон, ако е необходимо, и да продължи с реципрочните действия. Медиите посочват обаче, че азиатската държава все пак се надява да се стигне до компромис по време на преговорите и да се спре с търговската война.

Сделка, която да промени основно икономическата политика на Китай, се смята от експертите за малко вероятна, пише Reuters. А администрацията на Доналд Тръмп настоява за такава, тъй като смята търговския си дефицит с Китай за твърде висок и накърняващ интересите на САЩ. Възможно е обаче по време на двудневното посещение на делегацията Пекин да представи пакет от по-малки краткосрочни мерки, с които да забави решението на Вашингтон да наложи допълнителни вносни мита върху група китайски стоки, чиято стойност е около 50 млрд. долара.

Дискусиите, водени от министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин и китайския вицепремиер Лиу Хе, се очаква да обхванат широк спектър от оплаквания, които САЩ имат към търговската политика на Китай - от твърденията за принудителни трансфери на технологии до държавни субсидии за технологично развитие.
Коментари: 0