Пазарът на имоти в Китай замръзна

В някои от най-големите градове на страната дори вече се наблюдава спад на цените

Пазарът на имоти в Китай замръзна

Снимка: Twenty20

4442 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Цените на новите жилища в Китай спряха да растат през септември, което се случва за първи път от февруари 2020 г., съобщава Reuters. Замръзването на пазара на имоти във втората най-голяма икономика в света идва на фона на свитото кредитиране, което пък е породено от правителствените мерки срещу спекулативните инвестиции.

Средната цена на ново жилище в 70 от най-големите китайски града не се е променила спрямо август, според изчисления на Reuters въз основа на данни, публикувани от Националното статистическо бюро (NBS).

Някои анализатори дори изчисляват, че цените са паднали с 0.08% или дори с 0.1%. Тези изчисления могат да варират леко поради използваните различни формули.

Данните показват, че 27 града отчитат ръст през месеца, в сравнение с 46 града през август – най-ниското ниво от февруари 2020 г., когато в Китай вече беше разгарът на епидемията от COVID-19.

През септември някои градове засилиха кампаниите си за прогонване на спекулантите от пазара на имоти. Югоизточният град Ксиамен например допълнително затегна ограничаването на сделките с имоти, в допълнение към съществуващите мерки, забранявайки на купувачите на жилища да препродават имотите си в продължение на пет години.

По-строгите ограничения, заедно с по-стриктните правила за отпускане на заеми за покупки на имоти, натежаха на краткосрочното търсене, казват анализатори.

Затягането на ипотечното кредитиране – с намаляване на жилищните заеми с 510 млрд. юана (79.8 млрд. долара) на годишна база през третото тримесечие – е най-голямата причина за цялостното замразяване на пазара“, казва Джан Давей, главен анализатор в агенцията за недвижими имоти Centaline.

Китайските лидери, опасяващи се, че постоянно надуващият се балон при имотите може да подкопае дългосрочния икономически растеж на страната, вероятно ще поддържат строги ограничения върху собствеността. Анализаторите обаче казват, че биха могли да смекчат някои тактики, ако е необходимо.

В сравнение с година по-рано, цените на новите жилища в Китай нарастват с 3.8% през септември, най-бавният темп за последните девет месеца, отслабвайки от 4.2% увеличение през август.

Допълнителни опасения относно сектора са проблемите с дълга на China Evergrande, вторият по големина предприемач в страната, който се опитва да събере средства за изплащане на огромните си дългове към кредитори и доставчици.

Десетки хиляди китайски предприемачи са взели големи заеми за строеж на между 2016 и 2018 г. Но сега те са изправени пред криза на ликвидността на фона на по-строгите разпоредби относно новите заеми, оставяйки много проекти незавършени.

Много строителни фирми са в криза с ликвидността, което кара хората да се притесняват да купуват сгради, които могат да останат завинаги недовършени“, каза Джан.

„Очаква се през четвъртото тримесечие на 2021 г. пазарите в повечето градове да влязат в очевиден цикъл на корекция.“

По-малките градове

Спадът на цените нанесе особено удар на по-малките градове с постоянен отток на население или несигурни икономически перспективи. А това води до натрупване на много непродадени нови жилища, пише Reuters.

Лужоу в провинция Съчуан и Дали в провинция Юнан отчитат месечни спадове на цените през седем от деветте месеца на тази година, най-много от всички 70 големи града, проследени от статистическото бюро.

В Тайюан, столицата на северната провинция Шанси, цените на новите жилища падат през шест от деветте месеца.

Много нови жилища се строят в Тайюан и има домове, които не са продадени“, казва жител на Тайюан на име Хоу, на 24 години.

„Преди това точно срещу дома ми имаше строеж в продължение на близо две години и през това време имаше няколко прекъсвания на работата.“

Дори най-големите градове в Китай започват да отчитат забавяне на пазара на имоти.

Цените на новите жилища паднаха за втори месец в Гуанджоу, докато Тиендзин и Чънду отбелязаха първите си месечни спадове тази година през септември. Цените в Пекин спряха да растат.

„Ако няма значително облекчаване на ипотечното кредитиране от октомври нататък, ценовите войни ще бъдат основната дума на пазара на недвижими имоти през четвъртото тримесечие“, каза Джан.

Подкрепи Economic.bg