Изненадващо забавяне на британската инфлация

Въпреки това обаче се очаква Английската централна банка да прибегне до повишаване на лихвите

Изненадващо забавяне на британската инфлация

Снимка: Unsplash

392 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Британската инфлация се забави изненадващо през септември. Слабото понижение обаче вероятно е само временно, като продължава да се очаква Английската централна банка да прибегне до повишаване на лихвите – вероятно след две седмици – за да се справи с растящите цени, твърдят икономистите на Reuters.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през септември с 0.3% спрямо август, когато нарасна с 0.7%, показват даннитe на британската национална статистика (ONS).

Инфлацията на годишна база (спрямо септември 2020 г.) обаче се забави леко до 3.1% при очаквания за задържането ѝ на августовското ниво от 3.2%.

Основната инфлация, която изключва цените на енергията, храните, алкохолните напитки и тютюна, се забави на годишна база до 2.9% от 3.1% през предходния месец.

Въпреки лекото забавяне, инфлацията остава над нивото от 3%, което е в подкрепа на очакванията, че Английската централна банка ще прибегне до първо повишаване на лихвите до края на годината, като това може да бъде факт още на следващото заседание в началото на ноември.

Междувременно ONS представи и данни за производствените ценни, които показват засилващ се възходящ ценови натиск както на входа, така и на изхода на британските предприятия.

Индексът PPI на изхода на предприятията се повиши през септември с 0.5% на месечна база и нарасна на годишна база с 6.7% след повишение с 6% през август.

Производствените цени (индекса PPI) на входа на британските предприятия пък нараснаха през септември с 0.45 спрямо август и се повишиха на годишна база с 11.4% след повишение с 11.2% месец по-рано.

Данните за производствени цени предполагат по-нататъшно ускоряване и на потребителската инфлация през настоящия и през следващите няколко месеца.

Подкрепи Economic.bg